Светът се ужаси от зверството в Буча

Зеленски се обърна чрез видеопослание и към публиката на наградите „Грами“

Светът се ужаси от зверството в Буча | StandartNews.com

Нови удари срещу Одеса и световни реакции след появилите се кадри на убийството на цивилни хора в киевското предградие Буча.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен определи видяното като „удар в стомаха“, а френският президент Еманюел Макрон – като „непоносимо“, пише bTV.

Британският премиер го описа като „презряна атака“ и „доказателство за извършените от руските сили военни престъпления“.

Германският министър на отбраната заяви, че Европейският съюз трябва да помисли за забрана на вноса на руски газ.

Бившият главен прокурор на 2 трибунала по международно наказателно право на Организацията на обединените нации Карла дел Понте нарече Путин военен престъпник и поиска от Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста му.

В същото време тази нощ руската армия е нанесла нови удари срещу Одеса. Според Киев вчера от Мариупол и района на Луганск са евакуирани близо 3000 души.

 Междувременно украинският президент Володимир Зеленски се обърна чрез видеопослание и към публиката на наградите „Грами“, призовавайки за „каквато и да е подкрепа, само не и за мълчание“, предаде Асошиейтед прес.

В същото време той призова за наказание по закона за цялото руско военно командване - всички, които са давали заповеди, включително и президента на страната Владимир Путин.

На 2 април, кметът на Буча (предградие на Киев) Анатолий Федорук съобщи, че след оттеглянето на руските войски в града е открит масов гроб с телата на близо 300 души. Той добави, че десетки тела лежат по улиците на разрушения град, някои от тях с вързани ръце и куршум в тила.

От своя страна руското министерство на отбраната заяви, че "снимките и видеоматериалите от Буча са поредната продукция на киевския режим за западните медии". Руската страна поиска Съветът за сигурност на ООН да проведе заседание на 4 април във връзка с "провокацията на украинските радикали в Буча".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай