Светът гневен, нови санкции удрят Русия

НАТО задейства отбранителните си планове

Светът гневен, нови санкции удрят Русия | StandartNews.com

Лавина от гняв заля света след руската агресия в Украйна. Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че светът ще държи Русия отговорна. Байдън заяви, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски и го е уверил, че Вашингтон предприема стъпки към още по-тежки санкции срещу Русия.

„САЩ ще координират с НАТО, за да осигурят силен, единен отговор, който да спре всяка агресия срещу алианса. Само Русия е отговорна за смъртта и разрушенията, които тази атака ще донесе“, се казва в съобщение на Белия дом. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че организацията подкрепя Украйна в този ужасен момент и ще направи всичко необходимо, за да защити всички съюзници.По искане на страни-членки, сред които и България, НАТО се съгласи да започнат разговори по чл. 4 от договора, предвиждащ спешни консултации при заплаха за териториалната цялост или сигурността на държава от Алианса.

НАТО задейства отбранителните си планове, даващи правомощия на върховния главнокомондващ Тод Уолтърс да извършва разполагане и преместване на сили на Алианса, съобщи Столтенберг.

„Европейският съюз ще държи Москва отговорна за „неоправданата“ й атака срещу Украйна, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си“, написа тя в Tуитър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай