Световен експерт разгада ядрените планове на Русия

Путин и Москва нямат намерение да спрат войната, предупреди експертът

Световен експерт разгада ядрените планове на Русия | StandartNews.com

Ако няма директна намеса от военните им сили, държавите, които подкрепят Украйна, няма да бъдат цел за каквито и да било действия от страна на Русия. В момента руската държава си има достатъчно проблеми, така че съм по-скоро скептичен, че тя би се въвлякла в конфликт със страни от НАТО например. Това коментира в предаването "Офанзива" по НоваНюз Павел Подвиг, един от водещите експерти в областта на ядрените оръжия в света. Носител на редица международни награди, независимият експерт към ООН е сред хората, които най-добре познават стратегическото планиране и разполагане на ядрени сили.

"Всичко това е ясна индикация, че руската власт планира да продължи войната. Освен това, решението за провеждане на т.нар. референдуми в окупираните украински територии още веднъж затвърждава тезата ми. Путин и Москва нямат намерение да спрат войната", заяви той.

По отношение на ядрените заплахи той смята, че ситуацията не се е променила особено. "Руският президент отново повтори позицията си, според която ако Русия е заплашена и застрашена, той чувства, че е оправдано да отговори по всеки възможен начин. Това изглежда включва и използването на ядрени оръжия. Ако обаче разгледаме детайлите ще осъзнаем, че е много трудно да предвидим как Русия би използвала този тип оръжие в контекста на настоящата ситуация", посочи той.

Подвиг обясни, че не съществува бърз начин, по който да възпроизведеш ядрена атака. А запасът на Москва се съхранява на определено разстояние от оръдията, които се използват на бойното поле.

"Няма никакви знаци, че ядрените оръжия са преместени някъде, близо до обсега на системите им. Това означава, че те все още не са там. Бих искал да добавя, че ако някой реши да използва този вид оръжия то той трябва да измине определени стъпки, да планира, да издаде заповеди, да премести запаса от складовете до системите. Този процес засяга голям брой хора", каза още Подвиг.

Той е категоричен - това е процес, който би отнел известно време – часове, може би дни. "Светът ще може да види, че някой се готви да използва ядрено оръжие, ще може да реагира своевременно. Искам обаче да подчертая, че всяка идея за включване на ядрени оръжия във военния конфликт, без значение от капацитета им, е абсолютно неприемлива, антихуманна и престъпна", убеден е той. Според него това, което те могат да направят ядрените оръжия, е да убиват хора, да убиват много хора. Надявам се, че всички сме наясно, че подобен сценарий е абсолютно недопустим.

Подвиг силно се надява, че държави като Китай, Индия ще изразят притесненията си директно към Русия. "Аз бих искал да ги видя как го правят и публично. Путин и приближените му трябва да са наясно, че ядреният шантаж е метод, отхвърлен от абсолютно всички по целия свят", отбеляза той.

"Посланието ми е, че ние трябва да бъдем наясно, че ядрените оръжия не носят особена сигурност. По-скоро те могат да се превърнат в причина за ядрен конфликт. Трябва да се стремим към безопасност и сигурност, която да пазим без употребата на такъв тип боеприпаси. Не става дума за просто или лесно начинание. Мисля обаче, че цялото човечество би живяло по-спокойно ако никой, никога не прибегне до употребата на ядрено оръжие", завърши Подвиг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай