Срив на борсите по света

В началото на търговията на "Уолстрийт" индексът "Дау Джоунс" поевтиня с близо 800 пункта

Срив на борсите по света | StandartNews.com

Борсовите индекси потънаха заради руската инвазия в Украйна. В началото на търговията на "Уолстрийт" индексът "Дау Джоунс" поевтиня с близо 800 пункта. Останалите индекси също записват загуби. Шокът на международните пазари се усети още в азиатската търговия, а след това премина и през Европа, предава БНР.

Инвеститорите все още оценяват последиците от пълномащабна война, като основното опасение е свързано с ефекта от санкциите срещу Москва и евентуални контрасанкции. Страхът от недостиг на ключови земеделски култури като пшеница, соя и царевица изстреля фючърсите им до рекордни стойности. Украйна и Русия доставят около 30 процента от пшеницата в света, заради което цената ѝ достигна 9-годишен връх.

На валутните пазари доларът поскъпна, а еврото загуби част от стойността си. Курсовете на украинската гривна и руската рубла се сринаха. В Москва централната банка предприе действия, за да предотврати свободното падане на рублата, което не се бе случвало от 2014 година. Украинската централна банка ограничи до 100 000 гривни дневното теглене от сметка и забрани сделките с чужди валути с изключение на възможността да се продава валута и да се купуват гривни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай