След заплахите на Кремъл, как Байдън ще спасява Литва

Литва не предприема едностранни мерки, тя прилага санкциите на ЕС, казват литовците

След заплахите на Кремъл, как Байдън ще спасява Литва | StandartNews.com

Официален Вашингтон декларира днес подкрепата си за членката на НАТО Литва пред заплахите на Русия срещу Вилнюс, който въведе ограничения за някои стоки, преминаващи през нейна територия за руския анклав Калининград, предаде Франс прес.

Говорителят на Държавния департамент Нед Прайс повтори пред медиите, че Вашингтон поддържа ангажимента си по чл. 5 на договора за НАТО, който постановява, че атака срещу една съюзническа страна е атака срещу всички от НАТО.

"Ние подкрепяме нашите съюзници от НАТО и подкрепяме Литва", подчерта Прайс. Той приветства прилагането от европейската страна на санкции срещу Русия заради руската инвазия в Украйна.

"Засилихме нашия ангажимент в подкрепа на алианса, засилихме източния фланг на НАТО, по-специално в тези страни, които са на първа линия на руските заплахи", подчерта Прайс.

Литва отхвърля руските обвинения за ограниченията върху транзитния железопътен транспорт до Калининградска област. "Няма никаква блокада на Калининград", каза литовският премиер Ингрида Шимоните във Вилнюс.

"От края на миналата седмица действат санкции за някои стоки в т.нар. санкционен пакет, а именно стомана и желязо", уточни тя и добави, че "транзитът на всички други стоки, които не са санкционирани, или не са предмет на новите санкции, се осъществява, както и транзитът на пътници съгласно специалното споразумение между Европейския съюз, Русия и Литва".

Съществуващите специални правила за пътуване през Литва на руски граждани все още действат като жест на добра воля, подчерта Шимоните.

Преди два дни Николай Патрушев - един от хората от най-близкото обкръжение на руския президент Владимир Путин - заяви, че Русия ще отговори по болезнен за гражданите на Литва начин заради спирането на транзита на санкционирани от ЕС стоки към руския ексклав.

Патрушев, който е бивш шпионин от КГБ, а сега е секретар на Съвета за сигурност на Русия, заяви, че "враждебните" действия на Вилнюс показват, че Москва не може да има доверие на Запада.

"Русия със сигурност ще отговори на подобни враждебни действия", каза Патрушев и добави, че "в момента в междуведомствен формат се изготвят съответните мерки и те ще бъдат предприети в близко бъдеще." "Последствията от тях ще имат сериозен негативен ефект върху населението на Литва", категоричен бе чиновникът.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари отношенията между Русия и Запада достигнаха най-ниското си равнище от половин век, а на този фон Литва забрани транзита от и към Калининград на стоки, намиращи се под санкциите на ЕС.

Калининград, който в миналото се нарича Кьонигсберг и е главният град на областта Източна Прусия, през 1945 г. е превзет от Червената армия и отнет от контрола на нацистка Германия. След края на Втората световна война е присъединен към СССР. Ексклавът е заключен между натовските членки Полша и Литва.

Вилнюс обяви, че забраната за транзита на санкционирани стоки през литовска територия е предприета единствено и само с цел прилагане на санкциите на Евросъюза, наложени заради войната в Украйна, и не преследва никаква друга цел.

Руското външно министерство реагира, като извика литовския посланик Маркус Едерер заради възникналата ситуация, която вчера Кремъл определи като повече от сериозна. В съобщението за разговора външнополитическото ведомство на Москва посочи, че на посланика е връчен протест заради наложената от страната му "блокада" на Калининград, и се допълва, че транзитът към ексклава трябва да бъде "незабавно" възстановен, в противен случай ще бъдат предприети ответни действия.

"Литва не предприема едностранни мерки - тя просто прилага санкциите на ЕС", каза от своя страна Едерер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай