Шест секунди срещу Путин

Според ТАСС Марина Овсянникова е задържана в полицията, но стана герой

Шест секунди срещу Путин | StandartNews.com

Протестът срещу войната в Украйна не може да бъде напълно спрян дори в безупречната автокрация на Русия.

Появата на една млада жена в главната новинарска емисия на руската държавна телевизия трае само шест секунди. Но тези шест секунди са достатъчни, за да се предаде посланието ѝ. Те са достатъчни, за да може то да бъде споделено в социалните мрежи по целия свят, включително от пианиста Игор Левит. „Какво наистина означава смелост", пише Левит в своя Twitter акаунт, цитиран от investor.bg.

В 21:00 ч. руско време се случи нещото, което държавната телевизия „Первий канал“ по-късно описва само като „инцидент". Инцидент, който обаче се излъчва на живо в милиони руски домове. Отдясно в кадър внезапно се появява жена с бял плакат, докато водещата Екатерина Андреева чете новините на предаването „Время".

„Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Тук ви лъжат", пише на плаката. Последното изречение е написано на английски език: "Руснаците срещу войната". При това жената изкрещява няколко пъти: "Не на войната!". 

„Первий канал“ е една от най-важните телевизионни станции в страната, с 250 милиона зрители, програмата се излъчва по целия свят, а в Европа, например, се приема и от голяма част от руската общност чрез сателит. „Время" е руският еквивалент на например германския Tagesschau с тази разлика, че Tagesschau не получава указания от правителството какво да излъчва, докато „Время" е един от най-важните канали за разпространение на това, което Кремъл смята за истина. Противовоенните протести са особено болезнени за режима в Москва.

Така жената се вижда за шест секунди, след което предаването прекъсва и режисьорът показва кадри от болница. Но посланието вече е в целия свят. Краткият клип веднага става „вирусен“ в социалните мрежи. Руски опозиционери хвалят жената за смелостта ѝ.

Независимият вестник „Новая газета" също отразява акцията и показва снимка на екрана, но протестното послание на плаката е затъмнено. Закон забранява на руските медии да отразяват пряко войната в Украйна под най-строги санкции. Вместо това официално им е разрешено да говорят само за „специална военна операция". „Новая газета", която и преди е проявявала изключителна креативност по отношение на цензурата, описва фактите по следния начин: „По време на предаването „Время" зад гърба на водещия се появи жена с плакат, чието съдържание не можем да разпространяваме по нареждане на органа за медиен надзор“.

Жената очевидно е Марина Овсянникова, служителка на телевизията. Преди това тя обяви действията си в социалните мрежи, където публикува видеопослание, към което рускоговорящи журналисти по-късно добавиха субтитри на английски език. Баща ѝ е украинец, майка ѝ - рускиня, а войната срещу съседната страна е "престъпление", за което е отговорен единствено Путин. „За съжаление няколко години работих в „Первий канал“ и разпространявах пропагандата на Кремъл. Срам ме е от това", казва Овсянникова във видеото. Тя подчертава, че правителството не може да арестува всички, които се обявяват против войната. И наистина - още от първия ден на инвазията в много руски градове се провеждаха протести. По данни на правозащитната организация Owd-Info от 24 февруари насам полицията е арестувала повече от 14 000 демонстранти.

Според руската информационна агенция ТАСС Овсянникова също е задържана в полицията - за това, че е говорила срещу режима в продължение на шест секунди. И сега тя също е героиня на тази война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай