Ще използва ли Русия ядрено оръжие в Украйна? Говори Лавров

Не се стремим към смяна на режима в Украйна, заяви той

Ще използва ли Русия ядрено оръжие в Украйна? Говори Лавров | StandartNews.com

Русия, чрез външния си министър Сергей Лавров, потвърди, че е започнала "следващата фаза" на военните действия в Украйна. От министерството на отбраната в Москва съобщиха за мащабни удари, нанесени по украинската армия. 

В интервю за индийската телевизия IndiaToday Сергей Лавров заяви, че целта на така наречената от него специална военна операция е пълното освобождаване на Донецката и Луганската народна република, предава БНР. Тоест - до административните граници на Донецка и Луганска област в Украйна. Лавров увери също така, че Москва не планира смяна на властта в Киев.

"Не се стремим към смяна на режима в Украйна. Казахме го многократно. Искаме украинците сами да решат как искат да живеят занапред".

Лавров допълни, че Русия не възнамерява да използва ядрено оръжие в конфликта в Украйна. Той каза още, че конфликтът отдавна можеше да бъде решен, ако украинският президент Володимир Зеленски беше изпълнил Минските споразумения. 

Според руския министър на външните работи западните страни са предали Зеленски и в момента го използват против Русия. 

Лавров представи като жест на добра воля изтеглянето в края на март на руските войски от районите на Киев и Чернигов. По думите му жестът не е бил оценен по достойнство и са последвали събитията в Буча, които той нарече “постановка”.

По-рано говорителят на министерството на отбраната Игор Конашенков съобщи на редовния си брифинг, че през изминалото денонощие руската армия е атакувала повече от 1000 цели на украинска територия. 

"Ракетните войски и артилерията нанесоха удари по 1260 военни обекта. Поразени са 25 пункта за управление на украинските подразделения в района на населените места Николаев и Киров, два склада за ракетно-артилерийско оръжие в раойните на Воскресенск и Николаев, две зенитни ракетни пускови установки “Бук М1” в районите на Гуляйполе и Николаевка Вторая. Както и 1214 места на съсредоточаване на жива сила на противника".

Междувременно губернаторът на Белгородска област в Русия Вячеслав Гладков съобщи за обстрел от територията на Украйна по село Головчино, при което са били ранени трима местни жители. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай