Сензация! Какво казаха руски военни на украински деца

Да живеят в мир, защото са един народ

Сензация! Какво казаха руски военни на украински деца | StandartNews.com

Руски военни поискаха прошка от украинските деца. Това се случи в малко село в околностите на Киев. Преди да бъдат изтеглени, те оставят съобщения за учениците. Историята разказвабелгийският журналист Бруно Бекман пред БНТ.

Катюжанка е селце до Киев, което войната не е подминала. Повече от месец руски военни части са в селото, а жителите му живеят в ужас. Разстоянието от селото до центъра на Киев е около 60 километра, почти 40 километра - до Ирпен, Буча, Гостомел.

На 28 февруари руските военни части окупират село Катюжанка. Командването е настанено в местното училище. И преди да си тръгнат на 31 март оставят послание за учениците, което да прочетат, когато се завърнат в училище.

"Тук бяха щабът и свързочниците им. Бяха много, страшно много. В целия двор бяха автомобилите им", разказва Татяна, домакинка в училището.

Хеликоптери долетяха до Катюжанка в края на март, командващият войските на Източния окръг връчи военни награди на "военнослужещи, отличили се по време на специална военна операция" в "най-важното направление - Киев".

Следите от руснаците в класните стаи са видими, а на една от учебните дъски са написали следния текст:

"Деца, извинявайте за безпорядъка. Опитвахме се да опазим училището, но имаше обстрели. Живейте в мир, пазете се и не допускайте грешките, които направиха възрастните от Украйна и Русия - един народ!!!

Мир, братя и сестри!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай