Руският патриарх каза тежката си дума за украинците

И зная как ще закрещят сега там, в Украйна, враговете на този народ

Руският патриарх каза тежката си дума за украинците | StandartNews.com

Кирил - патриарх на Москва и цяла Русия - призова днес вярващите да се молят за „единния народ“ - руснаците и украинците, предаде ТАСС.

„Трябва на първо място да се молим за духовното единство на наследството, оставено от свети княз Владимир (. . .) Наистина сме един народ, излязъл от киевския кръщелен купел. И зная как ще закрещят сега там, в Украйна, враговете на този народ: патриархът пак разправя, че народът е единен! А патриархът не може и да говори инак, защото такава е историческата и божия правда“, заяви висшият духовник след литургия в московския храм „Христос Спасител“.

По думите му фактът, че днес руснаците и украинците живеят в различни държави, не променя нищо. Предстоятелят на Руската православна църква припомни, че други народи в Европа също се е случвало да живеят дълго време в различни страни, без обаче никога да изгубят националното си самосъзнание. „А що се отнася до нашия народ, ще кажа – и единната си православна вяра“, добави патриархът.

Той прикани всички, които са готови днес да полагат усилия за запазването на духовното единство на народите и на единството на Руската православна църква, „да не се колебаят за правотата на избрания път“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай