Руски олигарх се оплака. Нямал пари за чистачка

Преди налагането на санкциите Михаил Фридман е имал състояние от около 14 млрд. долара.

Руски олигарх се оплака. Нямал пари за чистачка | StandartNews.com

Милиардерът Михаил Фридман, на когото Великобритания и ЕС наложиха санкции, се определи като затворник в Лондон и заяви, че на практика вече няма пари дори за чистачка, съобщи Bloomberg Businessweek, цитирана от БГНЕС.

След като попадна в обхвата на санкциите, Фридман подаде оставка от съветите на директорите на Alfa Bank, X5 Group и Veon (която е собственик на руската Вимпелком).

В интервю за изданието Фридман, който живее в Лондон, признава, че притежава израелски паспорт.

На въпрос дали би могъл да се премести в Израел, той отговаря, че няма дом там и няма достъп до пари, за да си купи такъв. "Аз съм затворник тук", цитира вестникът думите му.

Bloomberg Businessweek пише, че мерките на ЕС и Обединеното кралство са довели до замразяване на сметките на милиардера и "сега той се опитва да открие как да плаща дори за малки разходи, като почистване".

"Може би трябва сам да почиствам дома си. Това е нормално. Когато бях студент, живеех в малка стая в общежитие с четирима мъже. Но след 35 години това е неочаквано", казва Фридман пред изданието.

След като сметките му бъдат блокирани, Фридман ще трябва да получи разрешение да харчи парите си от британското правителство, което трябва да определи дали искането му е основателно. Разходите на Фридман могат да бъдат ограничени до около 2500 евро на месец.

По данни на Bloomberg преди налагането на санкциите Фридман е имал състояние от около 14 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай