Руската централна банка вдигна рязко лихвата

Разпоредиха на местните експортни компании да продадат днешните си валутни приходи

Руската централна банка вдигна рязко лихвата | StandartNews.com

Съветът на директорите на Руската централна банка е взел решение да повиши рязко основната лихва с 10,5 процентни пункта до 20 на сто, предаде ТАСС. Според банката тази стъпка "трябва да поддържа финансовата и ценовата стабилност и да защитава спестяванията на гражданите от обезценка".

Освен това банката обяви, че освобождава 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки като капиталов буфер.

РЦБ разпореди на брокерите да преустановят изпълнението на всички поръчки от чуждестранни юридически и физически лица за продажба на руски ценни книжа.

Банката и финансовото министерство в допълнение разпоредиха на местните експортни компании да продадат днешните си валутни приходи.

Влязоха в сила и санкциите на ЕС срещу РЦБ, като се забраняват транзакции с руски финансови институции. Всички активи на централната банка на Русия в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна.

Междувременно рублата се срина днес до рекордно ниско ниво, след като новите западни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна влязоха в сила, предаде Ройтерс.

Рублата се срина с 30% след обявяването на санкциите

В ранната търговия цената на руската валута спадна до 119 за долар.

Спадът дойде въпреки обявените от Руската централна банка мерки за подкрепа на пазара и освобождаването на стотиците милиарди рубли от резервите на местните банки, пише dir.bg.

Руски банки няма да могат да оперират с Apple Pay и Google Pay

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай