Събота,

Руска ВВС база в Крим размазана от взривове (САТЕЛИТ)

От: Иван Ангелов, сн. Ройтерс -
2683
Руска ВВС база в Крим размазана от взривове (САТЕЛИТ)
A
A
A

Големи щети и няколко унищожени руски бойни самолета се виждат от сателитни снимки на военновъздушна база в Крим след експлозиите по-рано тази седмица, съобщи Би Би Си.

Базата "Саки" в западната част на анексирания от Русия украински полуостров беше разтърсена от поредица взривове във вторник. Един човек загина.

Украйна не е поела отговорност, но новите доказателства, видими на сателитните снимки, загатват, че става дума за целенасочена атака, отбелязва Би Би Си.

Фотографиите, направени и предоставени от американската компания "Планет лабс" (Planet Labs), показват големи обгорели площи след причинените от експлозиите пожари.

Основните писти на военновъздушната база изглеждат непокътнати, но поне осем самолета са повредени или унищожени, като на снимките ясно се забелязват няколко кратера. Повечето от тях са в определена зона, където голям брой военни самоти са били паркирани на открито - далеч от прикритието на хангарите.

Снимките след взривовете, направени от компанията "Планет лабс", която наблюдава стотици сателитни канали над Украйна, са първото независимо потвърждение, че базата може да е понесла щети. Досега подробностите за степента на въздействие на експлозиите върху базата бяха оскъдни.

Все още няма информация за това как се стигнало да щетите в базата и какво ги е причинило, посочва Би Би Си.

Русия твърди, че експлозиите са били причинени от детониране на боеприпаси заради неспазване на правилата за пожарна безопасност.

Според военновъздушните сили на Украйна десетки руски военни самолети са били унищожени при взривовете.

Русия отрече да са били нанесени щети на нейни самолети. Новите снимки обаче показват, че нейните твърдения не са верни, отбелязва Би Би Си.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com