Рублата се срина рекордно, в Украйна - лимити за теглене на пари

Фиксираха курса на гривната

Рублата се срина рекордно, в Украйна - лимити за теглене на пари | StandartNews.com

Часове след като Русия започна военната операция срещу Украйна, рублата и гривната се сринаха, а украинците масово започнаха да теглят пари от банкоматите.

Централната банка взе две важни решения в опит да предотврати финансова криза - забрани купуването на чуждестранна валута на междубанковия пазар в страната и фиксира курса на гривната, обяви гуверньорът Кирило Шевченко, цитиран от БТА.

Продажбите на чуждестранни валути засега няма да бъдат спирани, допълни той.

Банката освен това забрани тегленето на чуждестранна валута и ограничи тегленето на пари от сметки до 100 хил. гривни дневно

По думите на Шевченко банковата система в страната работи нормално, банките са отворени и функционират, а безналичните операции не се ограничават.

Забранени ся трансакциите по сметки от и до руски субекти, както и издаването на електронни пари и попълването на електронни портфейли.

Шевченко посочи, че банката ще направи всичко необходимо, за да осигури гривни на банковата система без ограничения и ще рефинансира банкови дългове до една година без ограничение на сумите.

Минути след 11:30 ч. българско време цената на гривната продължава да намалява спрямо американския долар до 30,8712 гривни за долар.

Руската рубла очаквано също рязко поевтиня.

Цената ѝ се срина до рекордно дъно спрямо долара, след като местната търговия бе спряна след нападението на руските сили срещу цели в Украйна, а американският президент Джо Байдън обеща „сурови“ санкции.

Руската валута поевтинява до 85,1030 рубли за долар минути след 11:30 ч. българско време.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай