Реакцията на Байдън и евролидери: Светът ще държи Русия отговорна

Байдън ще направи обръщение към сънародниците си, за да очертае "последиците" за Русия

Реакцията на Байдън и евролидери: Светът ще държи Русия отговорна | StandartNews.com

Президентът на САЩ Джо Байдън определи руската операция като "непровокирана и необоснована атака" на Русия срещу Украйна.

Байдън заяви, че "светът ще държи Русия отговорна" за атаката й и предупреди, че операцията ще причини "катастрофална загуба на живот".

От Белия дом съобщиха, че по-късно днес Джо Байдън ще направи обръщение към сънародниците си, за да очертае "последиците" за Русия.

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е възмутен от ужасния развой на събитията в Украйна. Той добави, че е разговарял с украинския президент Володимир Зеленски, за да обсъдят следващи стъпки, предаде Ройтерс.

"Президентът Путин избра пътя на кръвопролитието и унищожението, като предприе непредизвикана атака срещу Украйна", заяви министър-председателят в Туитър.

Германският канцлер Олаф Шолц осъди нападението на Русия срещу Украйна и го определи като необосновано и крещящо нарушение на международното право. Той допълни, че Берлин ще се консултира с партньорите от Г-7, НАТО и ЕС, предаде Ройтерс.

"Това е ужасен ден за Украйна и мрачен ден за Европа", заяви Шолц.

Той е разговарял с украинския президент и го е уверил в солидарността на Германия, съобщи правителствен говорител.

"Франция осъжда решението на Русия да подеме война срещу Украйна. Русия трябва незабавно да прекрати военните си действия". Това заяви в Туитър френският президент Еманюел Макрон по повод руската инвазия на територията на Украйна.

"Франция е солидарна с Украйна. Тя застава с украинците и работи със своите партньори и съюзници, за да сложи край на войната.", добавя френският държавен глава.

Европейският съюз ще държи  Москва отговорна за  "неоправданата" й атака срещу Украйна, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"В тези мрачни часове мислите ни са с Украйна и невинните жени, мъже и деца, които са изправени пред тази непровокирана атака и се страхуват за живота си", заяви тя в Tуитър. "Ще потърсим отговорност от Кремъл", добави фон дер Лайен.

Лидерите на ЕС ще проведат извънредна среща на върха в Брюксел по-късно днес, след като вчера влезе в сила първият кръг от санкции на ЕС срещу Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай