Путин със зловещо обещание за войната

Руският президент с остро предупреждение

Путин със зловещо обещание за войната | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин обеща да продължи руската настъпателната операция в Украйна въпреки неотдавнашната украинска контраофанзива и предупреди, че Москва може да увеличи ударите си, ако украинските сили се прицелят в електроцентрали или в други инфраструктурни обекти в Русия.

На пресконференция днес в Самарканд след срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество Путин заяви, че "освобождението на цялата територия" на източния украински регион Донбас остава основна военна цел на Русия и той не вижда необходимост да я преразглежда, предаде Асошиейтед прес. "Ние не бързаме", заяви руският лидер и добави, че Москва е изпратила в Украйна само войници доброволци.

Миналата седмица Русия бе принудена да изтегли силите си от някои райони в Североизточна Украйна след бърза украинска контраофанзива. Това е и най-големият военен неуспех на Москва, откакто руските сили трябваше в началото на войната да се изтеглят от районите близо до Киев.

"Нека да видим как ще се развие и как ще завърши", заяви Путин в отговор на въпрос за украинското контранастъпление. Той отбеляза, че Украйна се е опитала да нанесе удари по гражданска инфраструктура в Русия. "Ако ситуацията се развие по този начин, нашият отговор ще бъде по-сериозен."

"Наскоро руските въоръжени сили нанесоха няколко силни удара", каза Путин, явно имайки предвид руските атаки тази седмицата срещу електроцентрали в Северна Украйна и язовир в южната част на страната. "Нека да ги разглеждаме като предупредителни удари", заяви руският президент, предаде БТА.

Путин твърди, че Украйна се е опитала да извърши атаки в близост до руските "ядрени съоръжения, ядрени електроцентрали" и обеща да направи "всичко, за да предотврати какъвто и да е било негативен развой на събитията". "Ние ще отвърнем на удара, ако те не разберат, че подобни методи са неприемливи и не се различават от тероризма", заяви той.

Руският президент се срещна вчера с китайския си колега Си Дзинпин и му благодари за "балансираната позиция" на неговото правителството по отношение на войната с Киев, като същевременно добави, че е готов да обсъди неуточнените "опасения" на Китай относно Украйна. Си изрази подкрепа за "основните интереси" на Русия, но изрази също така интерес към съвместна работа за "внасяне на стабилност" в световните дела. Отношенията на Китай с Вашингтон, Европа, Япония и Индия са обтегнати заради спорове, свързани с технологии, сигурност, човешки права и територии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай