Путин сломен. Какъв бил План Б

Русия вижда, че не може да спечели войната

Путин сломен. Какъв бил План Б | StandartNews.com

След като не успя да постигне бърза победа в Украйна, Русия преминава към план "Б", пише в заглавие в. "Уолстрийт джърнъл". Тактическата промяна цели да се окаже натиск над Украйна да приеме неутрален статут и досегашните руски териториални придобивки, цитира американският всекидневник представители на администрацията на президентаа, предаде БТА.

След като не успя да превземе Киев, руският президент е принуден да промени тактиката на инвазията в Украйна и да премине към стратегия на "защита на основните териториални цели", търсейки едновременно лостове да принуди Украйна да се съгласи на неутрален статут, отбелязва изданието.

Сега Путин иска да принуди Киев да приеме териториалните претенции на Русия към южните и източните райони на Украйна, с което да се създаде "сухопътен коридор" между анексирания през 2014 г. Крим и Донбас, отбелязва "Уолстрийт джърнъл".

Мариупол е подложен на яростна руска атака, пише в заглавие в. "Вашингтон пост". Американският всекидневник отбелязва, че украинският президент Володимир Зеленски отново е изразил желание за мирни преговори с Владимир Путин в момент, когато Русия се опитва да отбележи първа стратегическа победа, завземайки ключовия украински югоизточен пристанищен град на Азовско море.

Ожесточени боеве се водят в Мариупол, след като Русия поиска от Украйна да ѝ предаде града, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс". Британското издание посочва, че Русия е дала на Украйна краен срок до днес да ѝ предаде контрола върху обсадения пристанищен град, където се разиграха едни от най-тежките сражения от началото на руската инвазия в Украйна.

Според "Файненшъл таймс", позоваващ се на РИА Новости, руското министерство на отбраната е съобщило, че от 10 ч. (и българско време) отваря хуманитарни коридори за напускане на Мариупол, и призовало украинските сили да сложат оръжие и да напуснат града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай