Путин остана само с трима приятели по света. Кои са те?

Сирия първа призна независимостта на двата отцепнически района в Източна Украйна

Путин остана само с трима приятели по света. Кои са те? | StandartNews.com

Още два гласа от чужбина се добавиха към беларуския президент Александър Лукашенко, който е съучастник на Владимир Путин в агресията му срещу Украйна. Подкрепа за Путин дойде от сирийския президент Башар Асад, чието оцеляване на власт се дължи изцяло на Русия, и от военната хунта в Мианмар, която се крепи също с руско оръжие, отбелязва в. "Сега".

Асад е разговарял по телефона с Путин и е подкрепил неговата позиция относно Украйна, се казва в съобщение на сирийското президентство, предаде официалната сирийска агенция САНА. Според него "специалната военна операция на Русия защитава гражданите в Донбаския район" и представлява "корекция на историята". Асад е заявил, че "днес Русия защитава не само себе си, но също и света и принципите на справедливостта и хуманизма". По думите му "армиите на Сирия и Русия се борят с общ враг, за да дадат урок на света как се уважава законът, висшият морал и хуманитарните принципи".

Сирия първа призна във вторник независимостта на двата отцепнически района в Източна Украйна, след като Путин подписа ден по рано указ за тяхното признаване. Тогава и Никарагуа заяви, че ги признава, но после запази мълчание за руската агресия.

Затова пък вчера се чу подкрепа от военната хунта в Мианмар (бившата Бирма), която разчита на доставките на руско оръжие, за да се държи на власт. Говорителят на правителството Зав Мин Тун заяви, че действията на Русия са оправдани от гледна точка на нейния суверенитет. "Русия демонстрира позицията си пред света като световна сила", каза той. Москва подкрепя Мианмар не само с оръжия чрез компанията "Рособоронекспорт", но и дипломатически, като защитава в ООН хунтата от осъдителни резолюции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай