Путин изгонил новия командващ на армията в Украйна

„Касапина от Сирия“ беше сложен начело на руското командване през април

Путин изгонил новия командващ на армията в Украйна | StandartNews.com

Новият командващ руските сили в Украйна ген. Александър Дворников е изчезнал, написа днес в. "Ню Йорк таймс".

"Високопоставеният военен не се появявал пред хора вече близо две седмици. Заради това сред американските военни и разузнавачи започнаха да се появяват предположения, че генералът е бил уволнен от поста и освобождаването от длъжност е станало по нареждане на руския президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин", посочва още изданието. 

Генералът, когото наричат „Касапина от Сирия“, беше сложен начело на руското командване през април. Назначаването му тогава на фона на смяната и на други военноначалници беше тълкувано като признание на руския президент Владимир Путин, че военният план на Москва се е провалил в първите седмици след нахлуването на Русия в Украйна.

Изборът на ген. Александър Дворников за общокомандващ трябваше да промени ситуацията, а основната му мисия беше да подобри координацията между руските части в Украйна.

Генерал Александър Дворников беше наречен "Касапинът на Сирия" заради ролята си в руските бомбардировки на цивилни сирийци и населени места в подкрепа на Башар Асад, и беше назначен в Украйна през април. Руската армия под командването на Дворников прилага „сирийски тактики“ в Украйна, след като руските авиация и артилерия подложиха на обстрел населени места страната със скорост 200 удара в час. Въпреки това, посочва "Ню Йорк таймс", усилията на Дворников не са дали значителни резултати в Украйна.

Заради факта, че не е виждан от две седмици в района на бойните действия, някои американски служители спекулират, че е възможно генералът да е бил освободен от поста си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай