Четвъртък,

Протести по улиците от Москва до Сибир, как се разправиха властите

От: Редакция -
630
Протести по улиците от Москва до Сибир, как се разправиха властите
A
A
A

От Москва до Сибир руски антивоенни активисти днес отново излязоха по улиците, за да протестират срещу нахлуването на Русия в Украйна, въпреки че всеки ден полицията арестува стотици хора, съобщи Асошиейтед прес.

Демонстрантите организираха маршове в центровете на градовете, скандирайки "Не на войната!", докато президентът Владимир Путин нареди руските ядрени средства за възпиране да бъдат приведени в състояние на повишена готовност, повишавайки нивото на противопоставяне на Кремъл със Запада и разпалвайки страховете от ядрена война.

"Имам двама сина и не искам да ги дам на това кърваво чудовище. Войната е трагедия за всички нас", заяви пред АП 48-годишният Дмитрий Малцев, който се присъедини към митинга в Санкт Петербург.

Протестите срещу инвазията започнаха в четвъртък в Русия и оттогава продължават всеки ден, въпреки че руската полиция бързо потушаваше митингите и задържаше протестиращите. Кремъл се опитва да омаловажи протестите, настоявайки, че много по-голяма част от руснаците подкрепят нападението над Украйна.

В Санкт Петербург, където няколкостотин души се събраха в центъра на града, полицаи в пълно снаряжение за борба с безредиците хващаха един след друг протестиращите и вкарваха някои от тях в полицейски микробуси, въпреки че демонстрацията беше мирна.

На кадри от Москва се вижда как полицията поваля на земята няколко протестиращи жени, след което ги завлича нанякъде.

По данни на правозащитната организация OВД-Инфо, която следи политическите арести, до днес вечерта полицията е задържала най-малко 1474 руснаци в 45 града заради антивоенните демонстрации през този ден. Общо от началото на протестите на 24 февруари са били задържани 5238 души.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com