Промени на бойното поле, извънредно от Борел

Битката в Донбас е време за контранастъпление на украинците и за изтласкване на руснаците, каза той

Промени на бойното поле, извънредно от Борел | StandartNews.com

Осигуряваната на Украйна подкрепа води до промени на бойното поле, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференцията след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи.

Трябва да продължим да помагаме, сега е особено важно, защото войната е в повратна точка. Не можем да оставим и няма да оставим Украйна без необходимото оборудване. Битката в Донбас е време за контранастъпление на украинците и за изтласкване на руснаците, добави той.

Не знам колко дълго Русия би устояла, но ако наистина е изгубила 15 на сто от войските си от началото на войната в Украйна, това би било световен рекорд, включително за загуби, претърпени от нападащата страна. Материалните загуби също са огромни, не знам дали руснаците могат да ги попълнят, но това са впечатляващи загуби, добави той.

Европейската военна помощ за Украйна скоро ще достигне два милиарда евро, но това е само част от усилията - държавите от ЕС осигуряват помощ и самостоятелно. Общата сума е много по-голяма, отколкото хората мислят. Трябва да продължим докрай, настоя Борел.

Европейските съветници се връщат в Киев, за да съдействат за охраната на границите и за разследване на военните престъпления, съобщи той. 

Борел отчете, че в последното десетилетие ЕС по същество се е разоръжавал заради това, че не е отделял достатъчно средства за отбрана и тепърва се насочва към пътя на възстановяването. По негови думи за това време ЕС е пропуснал да вложи в отбранителни способности над 130 милиарда евро. Според него краткосрочната цел на ЕС е да се попълнят оръжейните запаси, средносрочната - да се увеличат способностите, а дългосрочната - подсилване и осъвременяване на въоръжените сили. Борел добави, че войната в Украйна ясно показва нуждата тези стъпки да бъдат предприети.

Върховният представител заяви, че Швеция и Финландия могат да разчитат на пълната подкрепа на ЕС по пътя им към НАТО. Надяваме се да се присъединят към Алианса скоро, това е важна геополитическа промяна, поясни той. Борел изрази задоволство, че според руския президент Владимир Путин подобна стъпка не създава заплаха.

Борел посочи, че договорът за ЕС предвижда, когато държава от Общността бъде нападната на собствена територия от чужди въоръжени сили, да може да поиска помощ от останалите в ЕС. Той поясни, че останалите страни в ЕС са длъжни да се притекат на помощ с всички средства, с които разполагат, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай