Преговори за мир. 5 условия от Зеленски

Европейският съюз подготвя нов осми пакет санкции срещу Москва

Преговори за мир. 5 условия от Зеленски | StandartNews.com

Европейският съюз подготвя нов осми пакет санкции срещу Русия. Това стана ясно след извънредна среща на външните министри от блока в Ню Йорк, където тече годишната сесия на Общото събрание на ООН. А във видеообръщение пред събранието украинският президент Володимир Зеленски изложи пет, които не подлежат на преговори условия за мир.

След извънредната среща на външните министри на Европейския съюз, дипломат номер едно на Европа - Жозеп Борел, заяви, че наредената от Путин частична мобилизация показва паника и отчаяние. И обяви, че Брюксел обмисля въвеждането на нови санкции срещу Русия.

"Ясно е, че Русия иска да унищожи Украйна. Няма да бъдем уплашени", подчерта Борел, цитиран от България Он Еър.

А дългоочакваното видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски пред ООН акцентира върху руското престъпление и наказание. Той изложи пет, които не подлежат на преговори условия за мир, които включват наказание за руската агресия, възстановяване на сигурността и териториалната цялост на Украйна и гаранции за сигурността.

"Срещу Украйна се извършва престъпление и ние настояваме за наказание. Наказание за катастрофалните последици на незаконната война, водена от Русия - не само за нас, но и за целия свят", заяви Зеленски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай