Полша с голям подарък за Украйна

Даде на Киев гаубици, обучи войници

Полша с голям подарък за Украйна | StandartNews.com

Голям подарък направи Полша на Украйна. Украинската армия получи от Варшава 18 модерни самоходни гаубици КРАБ, съобщи в неделя полското радио, позовавайки се на източник в правителството. Това е оборудване на три дивизии.

Полската армия обучи и сто украински артилеристи да служат на гаубици. Както подчертава Полското радио, на което се позовава ТАСС, благодарение на помощта на Варшава украинците вече разполагат с най-малко 24 самоходни оръдия.

KRAB са на въоръжение в полската армия през последните няколко години. Шасито на гъсеницата се произвежда по корейски лиценз, а 155 мм оръдието е модификация на британското оръжие. Максималният обхват на стрелба е 40 км с основни боеприпаси, предаде Нова тв.

В рамките на една минута KRAB може да направи шест изстрела. Полша е вторият по големина доставчик на оръжие за Украйна след САЩ. По-рано републиката прехвърли на украинската страна около 250 съветски танка Т-72, самоходни гаубици 2S1 Go dzik, както и ПЗРК "Пиорун", пускови установки "Град", ракети "въздух-въздух" за самолети МиГ-29 и Су-27 , дронове полско производство и голям брой боеприпаси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай