Петков обясни какво пращаме в камионите за Украйна, има ли оръжие

Помагаме с дрехи, палатки и одеала

Петков обясни какво пращаме в камионите за Украйна, има ли оръжие | StandartNews.com

България не е поемала ангажимент за доставка на военна техника в Украйна.

Не сме поемали ангажимент за изпращане на никакви самолети, каза премиерът Кирил Петков.

Петков каза, че ние имаме малко на брой летящи самолети, имаме проблем с частите за тях. "И без това ни липсват самолети, не можем да изпращаме такива на никого. Наличният брой самолети е напълно недостатъчен да пази нашето небе, така че пълен абсурд е да ги даваме", добави той.  "Абсолютни глупости са, че ще пращаме български войски в Украйна", посочи Петков.

Никой в НАТО или ЕС не е предлагал такова нещо. Това са странни опорки на някакви сайтове, няма нищо такова, отбеляза премиерът.

По думите му, страната ни организира изпращането в Украйна на няколко камиона, пълни с дрехи, палатки, одеяла, обувки, които Министерство на транспорта трябва да помисли как да вкара в Украйна.

На ниво военнологистична подкрепа, ако въобще се прави, ще бъде на ниво ЕС и НАТО, но това, за да се случи, трябва да бъде гласувано първо от Министерския съвет, а после да бъде обявено и в парламента. Няма да има скрито-покрито, увери българският премиер.

Той каза, че правителството ще направи така, че украинските бежанци бързо да получат документи за работа, така, че те да могат да се интегрират в България.

Това са хора, които бягат от война, но те са квалифицирани и могат да помогнат на българската икономика, ако ги интегрираме бързо и успешно, добави Петков.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай