Песков с тежки думи. Посочи условието за среща Путин-Зеленски

Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху руския петрол, предупреди още говорителят на Кремъл

Песков с тежки думи. Посочи условието за среща Путин-Зеленски | StandartNews.com

Европа ще пострада тежко от въвеждането на ембарго върху руския петрол. То ще нанесе удар по енергийния баланс на континента, но няма да повлияе на САЩ. Това заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му дойде в навечерието на срещата на външните министри от ЕС в Брюксел, на която те трябваше да обсъдят евентуални нови санкции срещу Москва, включително и налагане на ембарго върху вноса на руски петрол.

Песков посочи, че въпросът за ембаргото върху петрола е сложна тема. “Подобно ембарго би се отразило много сериозно на световния петролен пазар, ще се отрази много зле на енергийния баланс на Европейския континент. Нищо няма да се промени за американците и те ще се чувстват много по-добре от европейците. Това би било тежко за европейците - такова решение би засегнало всички”, подчерта Песков.

Решението за налагане на допълнителни санкции ще доминира и взимането му няма да е лесно, каза дипломат от ЕС преди началото на днешната срещана външните министри. Те заседаваха преди предстоящите след дни интензивни разговори между западните съюзници по кризата в Украйна - среща на високо равнище на ЕС, среща на високо равнище на НАТО и разговори на Г-7.

Полша и балтийските страни настояват за по-тежки санкции, включително забрана за внос на руски петрол и газ в ЕС. Германия обаче, която е силно зависима от руски енергоносители, както и няколко други членки на ЕС, са против.

“Неизбежно е да започнем да говорим за енергийния сектор и определено можем да говорим за петрола, защото той е най-големият източник на приходи в бюджета на Русия”, заяви литовският дипломат №1 Габриелюс Ландсбергис при пристигането си днес в Брюксел. Той посочи, че доверието в Запада е под въпрос. “Не можем да се изморим от налагането на санкции, не можем да се изморим от предоставянето на съдействие и помощ на Украйна”, добави Ландсбергис.

“Това не е война, а безогледно унищожение. Войната все пак има някакви правила. Ще помислим за нови санкции срещу Русия, особено в областта на енергетиката”, заяви днес Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Украинският президент Володимир Зеленски от своя страна отправи призив към Европа да спре всякаква търговия с Русия. “Без търговия с вас, с вашите компании и вашите банки Русия няма да има повече пари за тази война”, посочи във видеоизявление Зеленски.

Междувременно днес по видеовръзка се проведе поредният тур от преговори между Москва и Киев. Първоначално се състояло 90-минутно заседание, след което работните групи продължили срещите си, съобщи депутатът от украинската Върховна рада Давид Арахамия, който е член на украинската делегация.

Кремъл обаче обвини украинските представители, че използват паузите в хода на преговорите, за да се прегрупират. “Всяко спиране на преговорите се използва от националистическите части за прегрупиране и за продължаване на атаките срещу руските военни”, посочи Песков. И подчерта, че “това се е случвало многократно и следователно усложнява процеса”.

Песков освен това заяви, че все още няма значителен пробив в мирните преговори и призова страните, които имат влияние в Украйна, да го използват, за да накарат Киев да заеме по-конструктивна позиция. И допълни, че за да се проведе среща между президентите Владимир Путин и Володимир Зеленски, първо трябва да има значителен напредък в преговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай