Песков бесен, отговори остро на Байдън

За първи път ставащото в Украйна бе наречено "геноцид" от президента на САЩ във вторник

Песков бесен, отговори остро на Байдън | StandartNews.com

Неприемливо е президентът на САЩ Джо Байдън да обвинява руския си колега Владимир Путин в извършване на геноцид в Украйна, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес.

За първи път ставащото в Украйна бе наречено "геноцид" от президента на САЩ Джо Байдън във вторник.

И според министър-председателят на Канада Джъстин Трюдо събитията в Украйна могат да се окачествят като геноцид от страна на Русия. Трудо стана вторият световен лидер, използвал този термин за руската инвазия в Украйна.

"Ние категорично не сме съгласни и смятаме, че подобни опити за изкривяване на реалността са неприемливи, още повече, че идват от президента на САЩ, страна, чиито действия в скорошната история са добре известни", подчерта Песков.

Кремъл избегна да даде отговор на идеята за размяна на украинския депутат и бизнесмен Виктор Медведчук, близък до президента Путин. Киев предлага да освободи Медведчук срещу намиращи се в Русия пленници.

"По отношение на размяната, за която говориха с такъв плам и задоволство различни лица в Киев, искам да поясня, че Медведчук не е руски гражданин, той няма никакви връзки със специалната военна операция, това е чуждестранен политик", заяви говорителят на руското президентство.

"Ние не знаем дали той изобщо иска Русия да участва в разрешаването на тази ситуация", добави Песков.

Медведчук се укриваше от началото на руското нашествие в Украйна. Преди това той беше под домашен арест от май 2021 г., след като му бяха предявени обвинения, включително в държавна измяна. Той е един от най-богатите хора в Украйна с 620 милиона долара по данни на сп. "Форбс". Известен е с връзките си с Путин, който е кръстник на една от дъщерите му.

Песков заяви, че Медведчук е бил преследван по политически причини на основата на измислени обвинения. Политикът беше за мира и не е участвал в тайни преговори с Москва, добави говорителят на Кремъл.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай