Парламентът зацикли за Украйна. БСП напусна

Депутатите не могат да постигнат съгласие за обща декларация

Парламентът зацикли за Украйна. БСП напусна | StandartNews.com

Парламентът зацикли. Втори ден не може да приеме декларация за войната в Украйна. Депутатите не намират съгласие за обща позиция по повод военната инвазия на Русия в Украйна.

В комшията гори, а ние сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента. Той призова народните представители да спрат дебатите във връзка с бюджета и да преминат към "по-важната тема, която в момента е тема на целия свят".

В комшията гори. Ние имаме проблеми, ние сме съседи. Не можем да се правим, че нищо не се случва. И не можем да се занимаваме с алинеи, точки и запетаи. Ситуацията е сериозна, каза Карадайъ. И се възмути: "Слушам някакви коментари за контактни групи, коалиции и ред такива неща. В тази ситуация нито властта, нито коалицията са по-важни от държавата. Нека имаме държавническо поведение и отношение и да се вземем на сериозно в тази сериозна ситуация".

Когато обаче започнаха дебатите по предложения от ПП вариант за декларация, БСП напусна залата. В проектодекларацията се казва: "Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.".

Ето текста, който не може да събере пълна подкрепа на парламента:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Народното събрание на Република България,

като взима предвид устава на Организацията на обединените нации

като стъпва върху резултатите от Хелзинкския процес и заключителния акт на конференцията от 1 август 1975 г. и свързаните с него последващи документи на ОССЕ като отчита постигнатите договорености разписани в Минския меморандум от 19 септември 2014 г. и пакета мерки за прилагане на минските споразумения, приети и подписани на 12 февруари 2015 г.

като припомня текстовете на Будапещенския меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 5 декември 1994 г.

като остава на последователни позиции подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна

ДЕКЛАРИРА:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.

Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и се върне към спазване на международното право в пълен обем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай