Парламентът реши: Осъди агресията, подкрепи санкциите

БСП и Възраждане против

Парламентът реши: Осъди агресията, подкрепи санкциите | StandartNews.com

След повече от 6 часа напрегнати дебати, серия разговори и прекъсвания, парламентът прие декларация за войната в Украйна. С нея остро бе осъдена руската агресия. Българският парламент подкрепи налагането на санкции срещу Москва.

БСП и Възраждане бяха против. По настояване на социалистите декларацията бе гласувана точка по точка, за да може соцдепутатите да гласуват против санкциите. Възраждане бяха изцяло против. Няколко депутати от "Продължаваме промяната" също не харесаха категоричните текстове.

За да се приеме декларацията, премиерът Кирил Петков по спешност отиде в парламента, за да преговаря със социалистите. Той влезе в стаята на БСП, където беше и вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова.

След повече от 30 минути разговори двамата излязоха и се отправиха на спешна среща при председателя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев.

Няма вариант да няма санкции срещу Русия, подчерта след това Кирил Петков, който видимо изнервен влезе в пленарната зала и настоя парламентът да се обедини около предложения текст.

"Това, което се говори, е колко тежки да са те", допълни Петков и посочи, че това не е конфликт, който днес се появи и утре ще изчезне.

"Искам ясно да изразя от тази трибуна, че българското правителство остро осъжда действията на Русия. Те нарушават международното право и агресиите, които те са направили са глобален конфликт. В този момент искам да ви информирам, че в 8 часа тази вечер ще летя за Брюксел. Искам да ви призова от тази трибуна да излезете с ясна декларация. Ще проличи дали заемаме лидерска позиция като управляващи или заемаме частична позиция“, заяви с категоричен тон Кирил Петков от пленарната трибуна.

"Това е конфликт, който ще продължи дълго време. Мащабът е абсолютно цялостен в Украйна. Нека не забравяме, че това не са просто Украйна и украинците. Ние имаме българско малцинство там. В момента се стреля по Украйна, където има българи. В момента правим организация за транспорт на българските граждани от Украйна.

Ние да се опитваме да говорим за някакви политически игрички кой как ще подкрепи - или сме лидери тук, или някои от вас според мен нямат място на тези места", заяви още Петков.

"Тези актове на агресия не могат да бъдат безнаказани в Европа в този момент, защото нарушават изцяло международното право и в момента вече има реални жертви в Украйна", категоричен беше премиерът.

По думите му действията на Русия показват показват, че това не е частичен конфликт, а цялостен.

"Ние ще говорим с един глас с ЕС и нашите съюзници в НАТО. В 8 часа тази вечер ще се срещна с всички европейски лидери и ще излезем с обща декларация. Искам да ви призова да излезете с ясна декларация, защото в момент като този си личи дали излизаме с лидерска позиция и водим ясно управление, или взимаме частични позиции", подчерта премиерът.

"Няма директен риск за военен конфликт на територията на България", подчерта Петков. Той уточни, че българското правителство има над 10 работни групи да оценят рисковете във всяка една сфера и да сме сигурни, че имаме най-адекватните действия в този момент. "Искам да призова да се обединим и да покажем на нашите партньори, че от тук нататък България ще говори в един глас в тези две семейства", допълни премиерът.

Преди това БСП напусна залата, когато започнаха дебатите по внесения от председателя на ПП проект на текст, в който се казва: Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта".

„Възраждане“ остро възразиха срещу българска подкрепа за санкции срещу Русия и призоваха да се пази българския бизнес и гласуваха против декларацията.

"В комшията гори, имаме проблеми, ние сме съседи, не можем да се правим, че нищо не се случва", мотивира предложението председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Ситуацията е сериозна, може би сме единственият парламент в Европа, който все още няма позиция, коментира той.

Повече от пет часа няма съгласие между парламентарните групи в НС за една обща декларация, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя настоя за обсъждане на обща декларация на НС, която, по думите й, е безвъзвратно закъсняла и по-късно днес в парламента да бъдат извикани представители на службите, както и министрите на отбраната и на външните работи.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров коментира, че се намираме в изключително сложна ситуация, затова би било безотговорно да оставим държавата без бюджет. В момента вървят много активни консултации с нашите европейски партньори и с отговорните институции в държавата, посочи той и призова да продължат с бюджета и утре на закрито заседание да получат подробна информация от службите.

Няма да оставим страната без бюджет, ако трябва ще работим цяла нощ, каза в отговор Йордан Цонев от ДПС. Той посочи, че ако българският парламент остане до утре без позиция, това ще е знак към партньорите ни и към Украйна.

В крайна сметка дебатите по бюджета бяха прекъснати, а по предложение на председателя на парламента Никола Минчев днешното заседание беше удължено до приключване на второто четене на законопроекта за държавния бюджет за 2022 г.

Ето целия текст на декларацията, който гласува 47-ото Народно събрание:

ДЕКЛАРАЦИЯ

"Народното събрание на Република България,

като взима предвид устава на Организацията на обединените нации

като стъпва върху резултатите от Хелзинкския процес и заключителния акт на конференцията от 1 август 1975 г. и свързаните с него последващи документи на ОССЕ като отчита постигнатите договорености разписани в Минския меморандум от 19 септември 2014 г. и пакета мерки за прилагане на минските споразумения, приети и подписани на 12 февруари 2015 г.

като припомня текстовете на Будапещенския меморандум за гаранциите за безопасността във връзка с присъединяването на Украйна към Договора за неразпространение на ядрено оръжие от 5 декември 1994 г.

като остава на последователни позиции подкрепящи суверенитета, териториалната цялост и демократичното развитие на Украйна

ДЕКЛАРИРА:

Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна.

Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта.

Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност.

Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондираща с възможностите на българската държава.

Подкрепя българското правителство да настоява защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет.

Подкрепя българското правителство да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация.

Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия.

Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и се върне към спазване на международното право в пълен обем".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай