Вторник,

Отговорът на Москва срещу санкциите може да е цифровата рубла

От: Стандарт -
1017
Отговорът на Москва срещу санкциите може да е цифровата рубла
A
A
A

Руските компании разполагат с много инструменти, които ще им позволят да избегнат ефекта на санкции на САЩ, пише в. "Ню Йорк Таймс", цитиран от dir.bg. Различни крипто валути, въвеждането на цифрова рубла и дори хакерски атаки могат да попречат на ограниченията.

Руското правителство разработва своя собствена цифрова валута на централната банка, така наречената цифрова рубла, която се надява да използва за директна търговия с други страни, желаещи да я приемат. Търговията с нея не изисква конвертиране в долари.

Криптовалутите и електронната рубла могат да избегнат дори ефекта на спирането на SWIFT.

През октомври 2020 г. представители на руската централна банка казаха пред московски вестник, че новата "цифрова рубла" ще направи страната по-малко зависима от Съединените щати и по-способна да устои на санкциите. Това ще позволи на руските субекти да извършват трансакции извън международната банкова система с всяка страна, която желае да търгува с цифрова валута.

Русия може да намери желаещи партньори в други държави, които са обект на санкции на САЩ, включително Иран, които също разработват подкрепяни от правителството цифрови валути. Китай, най-големият търговски партньор на Русия както при вноса, така и при износа, вече е пуснал собствена цифрова валута

Има прецедент за тези видове решения. Иран и Северна Корея са сред страните, които използват цифрови валути за смекчаване на ефекта от западните санкции, тенденция, която служителите на САЩ и ООН наблюдаваха наскоро.

Северна Корея на практика финансира ядрената си програма с крипто валута и хакерски атаки.

Русия може да използва трудните за проследяване криптовалути, като биткойн и етериум, за да извършва сделки, при които се налага конвертирането на парите в долари или евро.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com