Отчаян ход. Путин вкара кръвожаден генерал във войната

Ястреб от КГБ и операциите в Сирия

Отчаян ход. Путин вкара кръвожаден генерал във войната | StandartNews.com

Генералът, който изпълнява новата военна стратегия на президента Владимир Путин в Украйна, има репутация на жесток човек заради бомбардирането на цивилни при руската кампания в Сирия. Той е изиграл също известна роля при смъртта на трима протестиращи в Москва по време на неуспешния преврат срещу Михаил Горбачов през 1991 г., който ускори разпадането на Съветския съюз.

Генерал Сергей Суровикин, плешив и свиреп на вид, бе поставен начело на руските сили в Украйна на 8 октомври след смятана за колеблива дотогава инвазия, белязана от редица хаотични отстъпления и други неуспехи през близо осемте месеца на бойни действия.

Путин постави 56-годишния професионален военен начело на командването след взривяването на камион на стратегическия мост към Кримския полуостров, което смути Кремъл и създаде логистични проблеми за руските сили.

Суровикин запазва и поста си на началник на военновъздушните сили - позиция, която може да помогне за координирането на въздушните удари с други операции.

По време на последните бомбардировки някои руски военни блогъри публикуваха изявление, приписвано на Суровикин, в което се изразява намерението му да продължи атаките с нестихваща сила в опит да накара правителството в Киев да се подчини.

"Не искам да жертвам руските войници в партизанска война срещу орди от фанатици, въоръжени от НАТО", цитират блогърите изявлението му. "Ние разполагаме с достатъчно технически средства, за да принудим Украйна да се предаде", казва още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай