Остра реакция! НАТО размаха ядрен пръст на Путин

НАТО сме бдителни, и следим отблизо ситуацията, предупредиха от Пакта

Остра реакция! НАТО размаха ядрен пръст на Путин | StandartNews.com

"Опасна и безотговорна" е ядрената риторика в Русия, заявиха от НАТО, ден след като руският президент Владимир Путин съобщи, че Русия ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде Ройтерс.

"НАТО сме бдителни, и следим отблизо ситуацията. Не сме видели никакви промени в руската позиция спрямо ядрените оръжия, които да ни накарат да променим нашата", заяви говорител на Северноатлантическия пакт.

Препратките на Русия за ядреното споделяне на НАТО са напълно подвеждащи. Съюзниците на НАТО спазват стриктно международните си ангажименти. Русия многократно наруши споразуменията за контрол на оръжията, последно като замрази участието си в договора "Нов СТАРТ", каза още той.

Междувременно Украйна настоя Съветът за сигурност на ООН да свика незабавно извънредно заседание във връзка с изявленията на Русия относно разполагането на тактически ядрени оръжия в Беларус, предаде УНИАН.

Министерството на външните работи на Украйна отбелязва, че неотдавнашните изявления на Русия за намеренията ѝ да разположи тактически ядрени оръжия на територията на Беларус подкопават основите на Договора за неразпространение на ядреното оръжие, на системата за ядрено разоръжаване и на международната система за сигурност като цяло.

Според министерството да се разположат ядрени оръжия на територията на Беларус въпреки задълженията на Русия по договора за неразпространение ще доведе до катастрофални последици в бъдеще. То призовава страните от Г-7 и Европейския съюз да предупредят властите в Беларус за бъдещите последици, ако Беларус се съгласи да получи тактически ядрени оръжия от Русия на своя територия.

"Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да бъде отговорен притежател на ядрени оръжия, които служат за възпиране и предотвратяване на война, а не като инструмент за заплаха и сплашване. Светът трябва да се обедини срещу този, който заплашва бъдещето на човешката цивилизация", изтъкна външното министерство на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай