Орбан размаха пръст на Путин. Оферта на масата

Отправи предложение на Франция, Германия, Украйна и Русия

Орбан размаха пръст на Путин. Оферта на масата | StandartNews.com

Украинският премиер Виктор Орбан в акция. Три дни след безапелационната си победа на парламентарните избори унгарският лидер се намеси във военния конфликт.

Орбан призова Владимир Путин за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и покани лидерите на Франция, Германия и Украйна да се срещнат с руския лидер в Будапеща.

"Предложих на президента Путин да обяви незабавно прекратяване на огъня", заяви Орбан на пресконференция, като уточни, че руският президент е инициирал този разговор.

"Неговият отговор беше положителен, но с условия", каза Орбан, без да уточнява.

Унгарският лидер добави, че е поканил Путин в Будапеща заедно с френския президент Еманюел Макрон, германския канцлер Олаф Шолц и украинския президент Володимир Зеленски на разговори.

Орбан поддържаше най-близки отношения с Путин от всички лидери на ЕС, а днес отново изрази несъгласието си Унгария да изпраща оръжия в Украйна и ЕС да наложи ембарго върху вноса на руска енергия, от която Унгария е силно зависима.

Запитан за цивилните граждани, открити мъртви в град Буча край украинската столица Киев след изтеглянето на руските войски, Орбан отговори: "Всички жестокости трябва да бъдат проучени, тъй като живеем в епоха на масова манипулация, в която не можем да бъдем сигурни дали можем да се доверим на собствените си очи".

Той призова цивилното население да бъде защитено "на всяка цена", като добави: "Искаме независимо и справедливо разследване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай