Понеделник,

Орбан клати Евросъюза, не иска ембарго върху руския петрол

От: Рачо Рачев, сн. ЕРА -
805
Орбан клати Евросъюза, не иска ембарго върху руския петрол
A
A
A

Страната, която продължава да блокира въвеждането на европейско ембарго срещу руския нефт, е Унгария, разкриха пред агенция Блумбърг източници, присъствали при обсъждането последните санкции на ЕС срещу Москва, предаде бТВ.

Срещата на посланиците на страните-членки на ЕС в Брюксел завърши без резултат. На  срещата трябваше да се обсъди новият пакет санкции срещу Русия, който да включва поетапна забрана за вноса на руски петрол и петролни продукти до края на тази година.

Нямаше официално съобщение защо не е било взето решение за новия пакет санкции, но стана ясно, че предстоят нови срещи по темата, без да се уточнява кога.

Според източниците на Блумбърг предложената отсрочка за вноса на руски нефт за Унгария не е успяло да убеди властите в Будапеща и те са блокирали решението за ембарго.

Предложението на ЕС предвиждаше да се забрани вноса на суров петрол от русия в рамките на следващите шест месеца и на рафинирани нефтени горива до януари догодина.

Брюксел предложи на Унгария и Словакия отсрочка за прилагането на тези санкции до края на 2024 г., а за Чехия до юни на същата година.

Причината е, че техните рафинерии могат да работят само с руски петрол, а Будапеща и Братислава изтъкнаха, че нямат пристанища, през които да внасят друг петрол и единствения им източник на нефт е тръбопроводът „Дружба“ от Русия.

България също иска отсрочка за въвеждането на санкциите срещу руския петрол, тъй като рафинерията в Бургас е настроена за преработка основно на тази суровина.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com