Най-богатият украинец слага рамо на Зеленски. Обещанието

Случващото се в Мариупол е трагедия от глобален мащаб и е пример за геройство, заяви Ринат Ахметов

Най-богатият украинец слага рамо на Зеленски. Обещанието | StandartNews.com

Най-богатият украинец - Ринат Ахметов, обеща да помогне за възстановяването на обсадения от руските сили украински пристанищен град Мариупол. Ахметов притежава в града два големи стоманодобивни комбинати, за които казва, че отново ще се конкурират на световно равнище.

Неговата компания "Метинвест", която е най-големият производител на стомана в Украйна, обяви, че не може да осигури поръчаните доставки, а неговата финансова и промишлена компания "Ес Си Ем Груп" обслужва дълговите си задължения.

Частната му компания за производство на енергия "Ди ТЕК" е оптимизирала изплащането на задълженията в споразумение с кредиторите си.

"Случващото се в Мариупол е трагедия от глобален мащаб и е пример за геройство. За мен Мариупол е и винаги ще бъде украински град", заявява Ахметов в писмен отговор до "Ройтерс", предаде БНР. Той допълва, че ежедневно е във връзка с управителите на "Метинвест" от заводите в Мариупол.

Вчера от компанията обявиха, че няма да работят под руска окупация и че заради обсадата производственият капацитет в металургията в Украйна е намален с повече от една трета.

Бизнес империята на най-богатия украинец се свива от 2014-а, когато Русия анексира Крим, а Донецк и Луганск обявиха независимост от Киев.

По данни на "Форбс" състоянието на Ахметов през 2013 година е било над 15 милиарда долара, докато сега е малко под 4 милиарда долара.

В изявлението си за "Ройтерс" той твърди, че щетите от войната в Украйна са на стойност един трилион долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай