НАТО с голямо обещание към Украйна. Какво каза Столтенберг

Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване, заяви украинският външен министър

НАТО с голямо обещание към Украйна. Какво каза Столтенберг | StandartNews.com

Столтенберг смята, че страните от алианса не трябва да правят разлика между доставките на отбранителни и нападателни оръжия за Украйна и обеща на Кулеба да обсъди доставката на тежки оръжия за НАТО.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи това изявление на среща с украинския външен министър Дмитрий Кулеба в четвъртък, предадоха агенциите.

„Украйна води отбранителна война, така че няма разлика между доставката на отбранителни и нападателни оръжия“, каза той при пристигането си на срещата на външните министри на алианса, като подчерта, че ще обсъди с министрите доставките на различни видове оръжия, включително тежки.

"Страните от НАТО вече са обучили десетки хиляди украински войници. На нашата среща ще разгледаме необходимостта от допълнителни противотанкови и зенитни въоръжения, леки и тежки въоръжения и много различни начини за подкрепа на Украйна", подчерта Столтенберг.

При пристигането на срещата на НАТО, първият дипломат на Украйна заяви, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

"Уверени сме, че най-добрата помощ за Украйна е да се достави всичко нужно за победа над руската войска, за да се предотврати разпространението на войната. Украинците доказаха, че знаят как да се бият и да побеждават, макар и на огромна цена. Колкото по-рано имаме оръжията, толкова повече хора и селища ще бъдат спасени, добави той.

"Призоваваме всички съюзници да спрат да се колебаят. Днес оръжията служат за постигане на мир", добави Кулеба.

По неговите думи всяко оръжие, използвано срещу нападател, е отбранително. "Лицемерие е да се доставя само защитно оборудване", посочи министърът.

Кулеба уточни, че Украйна днес има нужда от средства за противовъздушна отбрана, самолети, противотанкови оръжия и бронирана техника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай