Наши военни експерти настояват за ясна позиция на България за Украйна

Липсата на парламент е много негативна в този случай

Наши военни експерти настояват за ясна позиция на България за Украйна | StandartNews.com

Страната ни трябва да излезе с по-ясна и категорична позиция относно войната в Украйна, заявиха пред БНТ експертите в областта на отбраната Йордан Божилов и ген. Атанас Запрянов.

Според тях има слабости в комуникацията между власт и общество, заради която проникват много фалшиви новини и пропагандни тези, които бързо се разпространяват.

България не ремонтира украинска военна техника, а машините, които потенциално бяха предвидени за ремонт у нас, вече се намират на територията на Украйна, дарени от съседна на нас държава, заяви Йордан Божилов. По думите му страната ни е имала готовност да ремонтира украинска военна техника, но решението за това е на е страната, която е предала техниката на Украйна или на украинското правителство и то не е било взето.

"Много е ключово за нас като общество - все още сме разединени в оценките си, залети сме от дезинформация и фалшиви новини и тук правителството трябва да направи много неща, за да сме обединени в оценките си и да бъдем обединени около това, че трябва да има прекратяване на тази война, че е необходима помощ за Украйна и натиск към Русия да спре военните си действия", заяви Божилов.

"Липсата на парламент е много негативна в този случай, защото в българската конституция никой не може да замени парламента при такава ситуация на военни заплахи и рискове. Никой не може да замени Народното събрание. Ако парламентът работи и участва в дебата, това ще е допълнителен канал за информация на българското общество", допълни ген. Атанас Запрянов.

Генерал Запрянов приветства решението на служебното правителство да поръча още 8 самолета F16 и призова следващия парламент да продължи работата в тази посока.

И двамата експерти са на мнение, че обявената от Путин мобилизация, представлява ескалация на военните действия. Според тях протестите в Русия нямат достатъчно сила, за да променят политиката на Кремъл, но представляват "събуждане" на гражданите. Те прогнозираха, че руският президент Владимир Путин ще използва зимния сезон и проблемите с енергийните доставки, за да се опита да притисне държави в Европа, включително и Украйна, да приемат неговите условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай