Наш анализатор каза какво става със света ако Русия спечели войната

Русия има интерес от регионално противоборство между Китай и Индия

Наш анализатор каза какво става със света ако Русия спечели войната | StandartNews.com

На украинска земя днес с кръв се пише нов световен ред. Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят. Това заяви в интервю за БНР Велина Чакърова, геополитически анализатор, бивш директор на Австрийския институт за външна политика и основател на агенция за геополитически анализи Face.

"Китай най-много се страхува от сценарий на три фронта – Южнокитайско море, Тайван, Индия", смята Чакърова.

"Не е в интерес на Китай да има сериозен вакуум в геополитически план, ако Русия загуби войната в Украйна. За момента обстановката е показателна за това, че Китай няма интерес да се откаже от подкрепата си за Русия", посочи още тя в своя анализ.

"Регионалното съперничество между Китай и Индия ще се засилва и обостря, а Русия се позиционира между двете сили. Ще наблюдаваме един интересен геополитически триъгълник", прогнозира Велина Чакърова.

"Ако Русия спечели войната в Украйна, се очаква много засилено регионално позициониране от страна на Москва. Същевременно Русия има интерес от това регионално противоборство между Китай и Индия, защото е доставчик на военна помощ и за двете страни", заяви Велина Григорова.

"Русия ще продължава да разчита на всеобхватната подкрепа на Китай във всяко отношение, в бъдеще най-вероятно и във военно", отбеляза Велина Чакърова. Според нея, ако Китай реши да подпомага Русия и военно, това ще е окончателно свидетелство, че се намираме в сценарий на Световна война.

"Ако Русия успее във войната срещу Украйна, ще сме в напълно нов геополитически свят, в който Китай ще има силен интерес от това да държи Америка и Европа заети на Стария континент, занимавайки се с една много по-мощна ревизионистка сила в Москва, докато Пекин се готви за голямата системна битка със САЩ", подчерта анализаторът.

Докато на Стария континент всички европейски държави и институции от година се занимават само с войната в Украйна, то в Латинска Америка, в Африка, на азиатския континент виждат тази война в по-различна перспектива. Околният свят гледа на войната в Украйна "като на война, която води до повече глад, повече военни конфликти, повече протести", отчита Чакърова.

По думите ѝ, когато говорим за страни като Китай и Индия, които вече имат ключова роля в Африка и Латинска Америка, виждаме по-различно настроение към тази война, не само спрямо двустранните връзки с Русия.

Запитана може ли Западът да "спечели" глобалния юг, Велина Чакърова коментира: "Трудно ще бъде на Запада да спечели глобалния юг на своя страна. Тези системни процеси текат вече от доста време. Китай е вече търговски партньор номер 1 на всички африкански държави без изключение. Индия, която според много анализатори и според МВФ се очертава да се превърне в икономическа сила номер 3 на света в това десетилетие, открито се обяви, че иска да стане лидер на глобалния юг, като имате предвид не само икономически връзки, но и политическо лидерство".

Предвид ролята на тези два азиатски гиганта и нарастващата роля на АСЕАН като нов търговски блок, е трудно да си представим как ЕС и другите атлантически партньори ще започнат тази дипломатическа битка да "спечелят отново сърцата на глобалния юг", добави тя.

Налице е и исторически натоварено минало от колониалния период - глобалният юг да възприема Запада като причина за всички социално-икономически проблеми, които тези държави имат, посочи още тя. По думите ѝ сега, в условията на конкуренция, тези държави могат да избират кой модел отговаря на техните интереси.

Класическата схема на Запада досега с помощи за развитие и хуманитарна помощ няма да е достатъчен. Ще трябва да се предложи нов модел на отношения – "на равна нога", смята Чакърова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай