Напрежение: Берлин се обиди на Зеленски, защо

Украинският президент посрещна колегите си от Полша, Литва, Латвия и Естония в Киев

Напрежение: Берлин се обиди на Зеленски, защо | StandartNews.com

Помощ за цивилните и армията и разследване за извършени от Русия военни престъпления  - това бяха основните цели на визитата на президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония в Киев. 

Визатата обаче предизвика разногласия сред съюзниците. Берлин изрази недоволство, че германският президент е получил отказ да посети украинската столица заради подкрепата му за газопровода "Северен поток 2" и близки отношения с Русия назад във времето. 

Украйна отхвърли твърдението на вестник "Билд", че германският президент е нежелан гост в Киев. "Уважаваме германските политици и е важно те да дойдат в правилния момент. Историята е малко объркана. Не знам точно какви опити са били правени за планиране на тази визита, защото днес четирима президенти пристигнаха в Киев с влак. Доколкото разбирам, е било опит при тях да бъде качен още един", каза съветникът на президента Зеленски Сергей Лесченко.

На фона на дипломацията сраженията в Мариупол продължават. Москва съобщи, че над 1000 украински войници са се предали, но Киев обяви, че батальонът "Азов" все още защитава пристанищния град. Жителите му описват преживяното като истински ад.

"Всички сгради бяха разрушени или имат дупки по тях, имаше мъртви тела на улицата", разказва Анна.

Огромен е броят на цивилните жертви в Мариупол, твърдят украинските власти. 

"По наши изчисления броят на цивилните жертви е достигнал 21 хиляди в Мариупол. Има доказателства, че тела изчезват от улиците. Има места, където те крият телата и смятат да унищожат доказателствата за мъчения. Наричаме го геноцид. Наричаме го военни престъпления", казва Вадим. 

За пореден път президентът на Украйна заяви, че действията на руските войски са терор срещу цивилните граждани.

"В атакуваните украински градове са убити десетки хиляди. Срещу жилищни райони и цивилни сгради руската армия използва всякакви видове артилерия, ракети, бомби, включително и фосфорни, както други забранени боеприпаси", добавя той.

Засега обаче Съединените щати не могат да потвърдят информацията, че Русия е използвала химическо оръжие в Мариупол.

"Не сме в състояние да потвърдим каквото и да е, не мисля, че и украинците могат", каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

За първи път от началото на инвазията американският президент официално нарече войната в Украйна геноцид.

"Бюджетът на вашето семейство, възможността да заредите резервоара си, нищо от това не бива да зависи от това дали един диктатор обявява война и извършва геноцид на другия край на света", заяви Байдън.

Президентът говори за увеличаващите се в глобален мащаб цени на енергийните източници и желанието на все повече държави по света да намалят енергийната си зависимост от Русия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай