Напредък! Какво каза Чавушоглу за преговорите

Турският външен министър пътува до Русия и Украйна през седмицата за разговори с Лавров и Кулеба

Напредък! Какво каза Чавушоглу за преговорите | StandartNews.com

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че е имало "сближаване в позициите на двете страни по критични теми", за да се сложи край на конфликта в Украйна. Чавушоглу пътува до Русия и Украйна през седмицата за разговори с Лавров и Кулеба.

„Можем да кажем, че се надяваме на прекратяване на огъня, ако страните не направят крачка назад от настоящите позиции“, заяви той, без да уточнява въпросите.

Говорителят на турския президент Ибрахим Калън пред телевизия Ал Джазира обяви по-рано, че двете страни се сближават по четири ключови въпроса. 

Той цитира искането на Русия Украйна да се откаже от амбициите си да се присъедини към НАТО, демилитаризацията, това, което Русия нарича "денацификация", и защитата на руския език в Украйна.

Украйна и Западът отхвърлиха руските характеристики за "неонацисти" към демократично избраното ръководство на Украйна като неоснователна пропаганда, а Калилън каза, че подобни препратки са обидни за Киев.

Руските сили нападнаха Украйна на 24 февруари. Президентът Владимир Путин нарече действията на Русия "специална операция", предназначена да демилитаризира Украйна и да я прочисти от опасни националисти, както той твърди. 

Външните министри Сергей Лавров от Русия и Дмитро Кулеба от Украйна се срещнаха в турския курортен град Анталия по-рано този месец с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Разговорите не дадоха конкретни резултати.

Но това беше първият път, когато Москва и Киев се срещнаха на министерско ниво, откакто Русия нападна съседката си. Чавушоглу също пътува до Русия и Украйна миналата седмица за разговори с Лавров и Кулеба.

Киев и Москва съобщиха за известен напредък в преговорите миналата седмица към политическа формула, която да гарантира сигурността на Украйна, като същевременно я държи извън НАТО, въпреки че всяка от страните обвини другата, че разтяга нещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай