Накъде отива войната в Украйна? Прогнозата на експерт

„Санкциите вече хапят Русия“ и тя не може да си позволи дълъг конфликт

Накъде отива войната в Украйна? Прогнозата на експерт | StandartNews.com

"Зеленски е човек, който е избран лидер на своята страна, той не е Путин. За Путин дали ще има 10 000 руски войници загинали, 30 000, 50 000 – на него му е все едно“, коментира пред бТВ бившият военен министър проф. Тодор Тагарев. По думите му именно заради това е възможно Украйна да приеме определени условия, но за момента „оръдията диктуват хода“ на събитията.

„Аз обяснявах, че украинската армия е много по-добре подготвена от 2014 г., че украинската нация е много добре, много сплотена и, независимо че там има 20 или повече народности, всички те са готови да воюват в защита на своята родина, на своя суверенитет и на своите близки“, подчерта експертът.

Според него факторите за развитието на следващите седмици са няколко:

- Ще продължи ли да получава Украйна нужните боеприпаси, медицински и защитни средства – изтласкването на руските сили засега дава възможност на коридорите за снабдяване да функционират;

- Ще влезе ли Беларус във войната. Според Тагарев Александър Лукашенко няма желание да се ангажира в конфликта въпреки натиска на Владимир Путин, защото „за Беларус това ще бъде краят на неговото съществуване като самостоятелна държава“;

- Ще падне ли Мариупол, защото сухопътният коридор до Крим е минималната цел, към която Русия се стреми;

- Ще се стигне ли до употреба на оръжия за масово унищожение.

Тагарев подчерта, че „санкциите вече хапят Русия“ и тя не може да си позволи дълъг конфликт.

Той коментира и анонсирането си като бъдещ военен министър, само за да бъде сменен с Драгомир Заков часове по-късно: „За всички путинофили и русофили е ясно защо БСП блокираха моето назначение“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай