Наблюдатели: Путин обяви война на Запада, НАТО няма да се намеси

Щом Русия нанася удари по стратегически военни обекти, това означава война с Украйна

Наблюдатели: Путин обяви война на Запада, НАТО няма да се намеси | StandartNews.com

"Отхвърлях възможността за подобен тип действия до момента, в който Путин произнесе една параноична реч, която беше пътна карта. Това, което той каза, сега се изпълнява в момента", коментира пред БНТ Владимир Чуков, специалист по Близкия Изток.

И допълни, че това, което го е шокирало, е била заканата за онези, които са предотвратили акцията на руски спецслужби в Одеса. "Путин каза, че ще ги намери, което означава ние ще дойдем", коментира Чуков.

"Това, което силно ме тревожи, е че Путин е нарекъл украинското правителство "неонацисти", отрече съществуването на украинска държава и реално ще направи всичко, тези които управляват и са демократично избрани, да изчезнат", смята Чуков. Важно е и предупреждението на Запада да не им помагат.

Чуков допълни, че Путин най-вероятно ще свърже Беларус, Донецк, Луганск и Крим.

"Крим, който върви със Сирия, върви с маневрите в сирийски териториални води. Виждате една огромна линия, на която той е обявил война. Не само на Украйна. Той е обявил война на т.нар. колективен Запад", смята Владимир Чуков.

„Путин стартира втори етап на своя план, който повтаря този в Крим. Руският президент изчака да види какви ще бъдат мерките и санкциите от САЩ и ЕС. Те бяха доста меки и това му даде възможност да добие желанието да продължи със своята инвазия”, заяви пред Нова телевизия бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му е имало и момента на дезинформация. „Говорих с мои източници в Украйна. Имаше една дезинформация при обикновените украински граждани, че НАТО и САЩ ще влязат на украинска територия и ще защитят народа от руската инвазия. Нещо, което е вървяло в украински медии. Те са очаквали това, което беше споменато и от Байдън и Столтенберг, че няма да има реални военни действия между части на НАТО и Русия. Украинската армия има пълното право за защита. Говорим за рязка ескалация на напрежението”, каза още Керемедчиев. Според него Украйна е оставена да се защитава сама.

„Този конфликт ще бъде управляван само в Русия и Украйна. НАТО няма да се намеси, НАТО е декларирало отдавна, че договорът на Алианса не се отнася за страни извън съюза. Това е правото на НАТО, то не е страна в този конфликт и няма да стане страна“, каза за бТВ бившият заместник-министър на отбраната ген. Атанас Запрянов.

По думите му военният пожар в Украйна не трябва да излиза извън границите на двустранна война, защото „иначе става страшно“. „Никой не може да каже как ще се развие военния конфликт Украйна-Русия. Всички декларации, че няма да нападат видяхме, че е стратегическа измама“, допълни Запрянов.

Той коментира още, че щом Русия нанася удари по стратегически военни обекти на територията на Украйна, това означава война между двете страни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай