Москва се жегна заради Аерофлот, плаши Лондон с ответни санкции

От Росавиация отбелязват, че само на 25 февруари британски авиокомпании трябва да извършат 70 транзитни полета в руското въздушно пространство

Москва се жегна заради Аерофлот, плаши Лондон с ответни санкции | StandartNews.com

Руската федерална агенция за въздушен транспорт (Росавиация), изпрати уведомление до британските авиационни власти относно необходимостта от спазване на разпоредбите на споразумението за въздухоплавателни услуги, като предупреди, че Русия може да приложи огледални мерки след санкциите срещу „Аерофлот”.

В четвъртък британският министър-председател Борис Джонсън, говорейки в парламента, заяви, че заради ситуацията в Украйна Лондон забранява дейността на "Аерофлот" в Обединеното кралство, както и налага санкции на редица руски военно-промишлени компании.

"На авиационните власти на Обединеното кралство е изпратено известие за спазване на разпоредбите на споразумението за въздухоплавателни услуги. Руската страна си запазва правото да прилага огледални мерки в съответствие с разпоредбите на междуправителственото споразумение, за да спази принципа на равнопоставеност и да предостави равни права на посочените авиокомпании", се казва в изявлението.

От Росавиация отбелязват, че само на 25 февруари британски авиокомпании трябва да извършат 70 транзитни полета в руското въздушно пространство, както и два полета по маршрута Лондон-Москва.

Междувременно Европейският съюз ще забрани продажбата на самолети и оборудване на руски авиокомпании, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен."Забраняваме продажбата на всички самолети, резервни части и оборудване на руски авиокомпании. Това ще доведе до влошаване на състоянието на ключов сектор от руската икономика и на свързаността на страната. Три четвърти от сегашния търговски въздушен флот на Русия е построен в Европейския съюз, САЩ и Канада. Така че това сериозно зависи от нея", каза тя.

Според Фон дер Лайен новите европейски санкции в областта на енергетиката "ще направят невъзможно" модернизирането на руските нефтопреработващи заводи. Освен това ограниченията ще се отнасят до ограничаване на достъпа до "ключови технологии" като полупроводници и авангарден софтуер.По-рано на извънредна среща на върха лидерите на ЕС се споразумяха за нови санкции срещу Русия, които ще засегнат дейността на финансовите институции, компаниите в енергийния и транспортния сектор, както и движението на стоки с двойна употреба и визовата политика. Освен това, според ръководителя на ЕК, руските дипломати и бизнесмени ще бъдат лишени от "привилегирован достъп" до страните от ЕС.

/БГНЕС, РИА Новости/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай