Москва се изплъзва! Настояват за още по-строги санкции за Русия

„Няма да има връщане към нормалното“ докато суверенитетът на Украйна е заплашен

Москва се изплъзва! Настояват за още по-строги санкции за Русия | StandartNews.com

Курсът на рублата се е върнал към нивата отпреди нашествието в Украйна - показател, че Москва се изплъзва от наказателните мерки. Това означава, че всички мерки – микроикономически, макроикономически, финансови, бюджетни и монетарни, не са сработили по начина, по който някои политици биха искали, заяви полският премиер Матеуш Моравецки. Той настоява за по-нататъшно затягане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия и изтъква, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Мнението си Моравецки изрази на среща с председателката на Европейския парламент Роберта Мецола, която след визита в Киев вчера днес е в Полша. Моравецки и Мецола посетиха център за прием на украински бежанци край Варшава.

Премиерът отбеляза също, че в някои държави от ЕС има политици, които говорят така, все едно отношенията с Русия биха могли да се върнат до състоянието си отпреди войната. Моравецки каза, че „няма да има връщане към нормалното“ докато суверенитетът на Украйна е заплашен и призова за „истински санкции“ срещу Русия.

Същевременно за украинските бежанци в приемни центрове са нужни повече пари от ЕС, каза Моравецки и беше подкрепен от Мецола. Понастоящем в Полша има над 2,4 милиона бежанци от Украйна – повече отколкото в която и да е друга държава от общността.

В съобщение на Европейския парламент пък се посочва, че по време на визитата на Мецола и Моравецки в училище в град Отвоцк, в близост до Варшава, в което са настанени украински семейства, бягащи от войната, председателката на ЕП е заявила: „Впечатлени сме от усилията, положени от Полша, нейните общности и граждани. Вие предоставихте на хората в нужда безопасно и сигурно пространство. Толкова е затрогващо да видя това - това е най-доброто от Европа."

„Същевременно Полша носи най-голямата тежест на последиците от войната от държавите извън Украйна. Ето защо се нуждаем от по-голяма подкрепа за Полша и други държави, които приемат бежанци от войната в Украйна", призова тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай