Митрофанова нападна яростно Зеленски. Обвинението

Това не било война, а отговор срещу геноцида му

Митрофанова нападна яростно Зеленски. Обвинението | StandartNews.com

Руското посолство у нас публикува позиция на външното министерство "във връзка с изказаната от Генералния секретар на ООН Антониу Гутериш след редица изявления на западните политици критика на решението на Президента на Руската Федерация за признаване на Донецката и Луганската Народни Републики като независими държави".

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова цитира следното:

"Смятаме за доста отдалечени от реалността звучащите днес разсъждения за нарушаване на суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за необходимостта на изпълняване на минския „Комплекс от мерки“, одобрен с резолюцията на Съвета за сигурност на ООН 2202.

Възниква закономерен въпрос – къде са били през последните осем години всички тези деятели, когато режимът в Киев, дошъл на власт в резултат на държавния преврат, водеше срещу гражданите си наказателна военна операция, довела до 14 хиляди жертви сред граждански лица. Като най-грубото нарушение на минския „Комплекс от мерки“ срещу Донбас беше въведена най-жестоката транспорта и икономическа блокада, бяха прекратени изплащания на пенсиите и социалните пособия на жителите му, които Владимир Зеленский ги нарече „организми“, като им предложи да се махат от Украйна. Такива действия имат всички признаци на геноцид.

Генералният секретар на ООН трябваше през всички тези години да изисква от Киев да изпълнява Минските споразумения, преди всичко чрез установяване на пряк диалог с Донецк и Луганск, което е ясно предвидено в „Комплекса от мерки“ и резолюцията 2202.

Що се отнася до изявленията на говорителя на Генералния секретар на ООН за това, че г-н Антонио Гутереш съжалява за нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна в резултат на признаването от Русия на ДНР и ЛНР, трябва да напомним: в Декларацията за принципите на международното право, отнасящи се до приятелските отношения и сътрудничеството между държавите в съответствие с Хартата на ООН, утвърдена с консенсусната резолюция на Общото събрание на ООН 2625 от 1970 г., положението за спазване на териториалната цялост се отнася към държавите, спазващи в действията си принципа на равнопоставеност и самоопределение на народите… и, като следствие, имащи правителства, представляващи целия народ, живеещ в тази територия, без да се различават раса, вероизповедание или цвят на кожата“.

Правителството на Украйна не беше и не е такова.

Настойчиво призоваваме Генералния секретар и сътрудниците му да спазват стриктно единодушно одобрените от Общото събрание принципи".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай