Неделя,

Майкрософт разкри грозни действия на кремълски хакери

От: Рачо Рачев, сн. Ройтерс -
908
Майкрософт разкри грозни действия на кремълски хакери
A
A
A

Атаки на подкрепяни от държавата руски хакери са унищожили данни на десетки организации в Украйна и са довели до "хаотична информационна среда", се казва в доклад на "Майкрософт", цитиран от Асошиейтед прес.

Почти половината от вредните атаки са били насочени срещу критична инфраструктура, като в много случаи са били извършени едновременно с физически атаки, се отбелязва в доклада.

Виктор Жора, заместник-началник на украинската правителствена агенция, отговаряща за киберсигурността, заяви вчера пред репортери на брифинг, че кибератаките срещу телекомуникациите понякога са съвпадали с артилерийски и други физически атаки.

"Майкрософт" оценява, че свързаните с Русия групи за заплахи "предварително са се подготвяли за конфликта още през март 2021 г.", като са хаквали мрежи, за да получат опорни точки, които по-късно биха могли да използват за събиране на "стратегическа информация и информация за бойното поле или за улесняване на бъдещи разрушителни атаки".

По време на войната руските кибератаки "на моменти не само са влошавали функциите на набелязаните организации, но са се стремили да нарушат достъпа на гражданите до надеждна информация и критични жизнени услуги и да разклатят доверието в ръководството на страната", се казва в доклада от 20 страници на звеното за цифрова сигурност на компанията.

Кибероперациите на Кремъл "са имали въздействие от гледна точка на техническото нарушаване на услугите и предизвикването на хаотична информационна среда, но "Майкрософт" не е в състояние да оцени по-широкото им стратегическо въздействие", се казва в доклада.

Сривовете, причинени от руската кибернетична дейност, са били по-скромни, отколкото мнозина очакваха преди инвазията на 24 февруари, и според "Майкрософт" вредните атаки "са били придружени от широки шпионски и разузнавателни дейности".

В началото кибератака, която засегна и европейските потребители на широколентови услуги, прекъсна сателитните услуги на украинските военни, полицаи и други институции. Но украинските защитници, подпомогнати от външни фирми за киберсигурност, също постигнаха победи. "Майкрософт" и словашката компания ЕСЕТ им помогнаха да осуетят опит по-рано този месец да прекъснат електрозахранването на милиони украинци.


Всички новини от категория Войната в Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com