Макрон обеща западни войски в Украйна. Наши експерти се чудят

Европа обмисля изпращането на натовски войски, но дали това ще се случи не е ясно, казват анализатори

Макрон обеща западни войски в Украйна. Наши експерти се чудят | StandartNews.com

Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви вчера, че изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще, но че на този етап "няма консенсус" за подобно решение.

"Днес няма консенсус за изпращане на сухопътни войски по официален, приет и одобрен начин. В дългосрочен план обаче нищо не бива да се изключва. Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да спечели тази война", обясни френският президент в края на международна конференция в подкрепа на Украйна в Париж.

Той не пожела да каже повече за позицията на Франция по този въпрос, позовавайки се на "стратегическа двусмисленост, която приема".

Ще изпрати ли НАТО войски в подкрепа на Украйна? Темата коментираха пред Нова телевизия международният анализатор Искрен Иванов и съпредседателят на Атлантическия съвет Момчил Дойчев.

Изказването на френския президент Макрон е сигнал, че Европа обмисля изпращането на натовски войски, но дали това ще се случи не е ясно, каза Иванов. Той посочи, че не е известно дали помощта от САЩ няма да бъде деблокирана. По негови думи, ако това не се случи до март, европейските държави може да се споразумеят да помогнат под някаква форма на Украйна.

Иванов допълни, че в такава военна мисия няма как да не участват американски военни части. Анализаторът каза, че е възможно войските да не са под флага на НАТО, а на принципа на двустранни споразумения между отделните страни и Украйна. Той е на мнение, че такава войска трябва да бъде изпратена под шапката на НАТО.

Дойчев се съгласи, че войската трябва да бъде натовска. Дали по този начин се обявява война на Русия е важно как страната ще го изтълкува, допълни той. Дойчев посочи, че се подава знак към Русия, че не може да продължава с настъплението в Украйна.

Иванов изрази опасения, че Русия ще разглежда включването на войски на НАТО като обявяване на война. Анализаторът посочи, че диалог в посока мир може да се постигне само с разговори между Русия и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Стоян
преди 2 месеца

Чyвали сте за подобрената формyла на Bиагpa, кoято е 3 пъти по-eфективнa и напълно бeзопаcна на всяка възpаст, както и лекyва мъжки зaболявaния и пoдмлaдява. Аз лично го опитax и сега го препоръчвам на вcички. Ето какво пишaт за нея:--- https://do.my/bluestone

Откажи