Лоши новини за Путин, Киев се измъква от руската хватка

Руските сили продължават да бомбардират и блокират южния пристанищен град Мариупол

Лоши новини за Путин, Киев се измъква от руската хватка | StandartNews.com

"Киев увеличава натиска върху руските сили" - с тези думи може да бъдат характеризирани новините, идващи от Украйна в последните часове. Западни разузнавателни централи съобщават, че руските войски стават все по-деморализирани и рискуват да бъдат обкръжени в предградията на Киев. Кметът на украинската столица твърди, че почти целият Ирпен - арена на ожесточени сражения през последните седмици, отново е в украински ръце.

Руските сили продължават да бомбардират и блокират южния пристанищен град Мариупол. Бомбардировките продължават в градове в цялата страна, включително Киев, Чернигов и Харков.

Тежко бомбардираният град Мариупол е обект на продължителна руска атака. Близо 90 процента от сградите са повредени или унищожени. Пристанищният град се намира на пътя на руските сили, които се опитват да си проправят път на североизток от Крим и да се свържат с руските войски и съюзници в Източна Украйна. Около 100 000 души все още остават в капан в Мариупол, без храна, вода или отопление. Украинските власти твърдят, че Русия е разрушила ключов мост над река Десна, отрязвайки жизнено важен маршрут между северния град Чернигов и столицата Киев.

Омбудсманът на Украйна за правата на човека Людмила Денисова каза, че мостът е бил използван за доставяне на хуманитарна помощ в града и евакуиране на цивилни граждани. „Градът няма ток, вода, топлина и практически няма газ, а инфраструктурата е разрушена“, каза още тя.

Русия заяви, че нейните сили са използвали далекобойни оръжия, изстреляни от морето, за да ударят украински оръжеен склад край северозападния град Ровно и две ракетни установки в индустриална зона в покрайнините на Киев.

Силите на Украйна „увеличават натиска“ върху руските войски, окупиращи региона североизточно от Киев, показва последната оценка на разузнаването на британското министерство на отбраната. Украйна продължава да извършва "успешни контраатаки" срещу руските сили извън столицата, а украинците вероятно са си върнали предградията Макаров и Мошун. „Има реалистична възможност украинските сили да са в състояние да обкръжат руски части в Буча и Ирпен“, се казва в доклада.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай