Лавров предупреди да не даваме ракети на Украйна. Последствията

Провеждаме операция, чиято цел е да премахне всяка заплаха срещу Руската федерация

Лавров предупреди да не даваме ракети на Украйна. Последствията | StandartNews.com

Външният министър на Русия Сергей Лавров обяви, че прехвърлянето на съветската зенитно-ракетна система С-300 от други страни в Украйна е невъзможно и ще се счита за незаконно, така че Москва няма да го допусне. Според него всеки товар, влизащ в Украйна, който Москва счита за военен, ще стане легитимна цел за Русия.

„Ние казахме много ясно, че всеки товар, който ще влезе в Украйна, за който считаме, че превозва оръжия, ще стане легитимна цел... тъй като провеждаме операция, чиято цел е да премахне всяка заплаха срещу Руската федерация”, каза Лавров в интервю за RT.

"Искам да напомня на всички страни, които разглеждат тази идея, че съветските системи и тези руско производство се намират при тях в съответствие с междуправителствени споразумения и договори и имат сертификат за ползвател", изтъкна още Лавров. Той подчерта, че този сертификат не позволява изпращането на С-300 в трети страни. "Няма да позволим да се развият подобни рискове", предупреди Лавров.

По-рано говорителката на външното министерство Мария Захарова, коментирайки призива на президента на Украйна Володимир Зеленски към Вашингтон за доставка на С-300, каза, че доставките на оръжие от САЩ и Европа в Украйна могат да имат опасни последици и се превръщат в дестабилизиращ фактор.

В своя статия „Файненшъл таймс“ писа, че американският министър на отбраната Лойд Дж. Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, съветска система, която украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари - Демократичната и Републиканската - призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай