Лавров каза дали Русия ще напада други страни

Приключи срещата между Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в Турция

Лавров каза дали Русия ще напада други страни | StandartNews.com

Приключи срещата между Сергей Лавров и Дмитро Кулеба в Турция. Украинският външен министър посочи, че разговорът не е бил лесен. Изрази обаче готовност за провеждане на нови разговори в същия формат. Кулеба беше категоричен, че Украйна няма да капитулира пред Русия. 

Той коментира, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили. Кулеба добави, че няма напредък по прекратяването на огъня и Украйна има две задачи - да организира хуманитарен коридор от Мариупол и да постигне 24-часово примирие.

Руският външен министър обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит. В отговор на въпрос на Би Би Си дали е възможно прекратяване на огъня, Лавров заяви, че „специалната военна операция” ще продължи и че Владимир Путин казва, че тя върви по план. 

"Ние не планираме да нападаме други страни, не сме нападали и Украйна – в Украйна се създаде ситуация, която създава преки заплахи за Руската федерация", каза руският външен министър. По думите му вече има данни, че за този месец е имало планирана офанзива в Донецк и Луганск.

Той беше категоричен, че информацията в световните медии за бомбардировката на АГ болница в Мариупол не отговаря на истината: „Не за първи път виждаме патетичните вопли относно т.нар зверства, които вършат руските въоръжени сили. Преди 3 дни на заседание на Съвета за сигурност в ООН бяха показани факти от нашата делегация, че този дом е завзет от батальона „Азов“ и са изгонени всички родилки и медицински персонал. Този дом беше база на ултра радикалния батальон „Азов“.

„Виждаме колко опасно действат западните ни колеги, включително и ЕС, които, в нарушение на всичките си принципи и т.нар ценности фактически поощряват доставката на смъртоносно оръжие в Украйна“, заяви първият дипломат на Москва.

Той сериозно разкритикува САЩ заради откриването на биолаборатории в Украйна, където, по думите му, са се правели експерименти с патогени, които могат да се използват за биологично оръжие. „Украйна стана прозападен експериментален инструмент (…) Може и без НАТО да бъдат монтирани американски системи, които могат да държат Русия на прицел“, допълни Лавров.

Той призова за неутрален статут на Украйна и гаранции за сигурността: „Ако съдя по изказването на президента Зеленски, такъв подход си проправя път“. Лавров подчерта, че беларуският формат на преговорите е ключов и се очаква от Киев да отговори на предложенията, залегнали в конкретни проекти на документи.

Лавров коментира и икономическата ситуация в страната си: „Справяли сме се с трудности на всеки етап от нашата история. Ще излезем от тази криза с оздравяло съзнание. Нямаме илюзии, че Западът може да е сигурен партньор. Няма да имаме илюзии, когато говори за своите ценности. Западът може във всеки момент да предаде всекиго, както и своите ценности“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай