Кулеба с важно послание след срещата на Путин с Ердоган

Черноморската зърнена инициатива трябва да бъде възстановена

Кулеба с важно послание след срещата на Путин с Ердоган | StandartNews.com

Черноморската зърнена инициатива не бива да се възстановява заради изнудването на Руската федерация. Ако някой се среща без Украйна, това не означава, че говори без Украйна. Украйна е като сянката на Хамлет, ние винаги сме там. Това заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, цитиран от "Укринформ", пише news.bg.

Така той коментира днешната среща между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган относно споразумението.

"Черноморската зърнена инициатива трябва да бъде възстановена. Тя не трябва да бъде възстановена за сметка на изнудване и изпълнение на прищявките на Русия. Това е така, защото нямаше правни или политически основания руснаците да се оттеглят от споразумението. Ако им направим отстъпки сега, те ще се върнат и след това отново ще се оттеглят месец по-късно, за да предложат нови условия. Това е просто класическо изнудване.", настоя Кулеба. 

По думите му, на Русия не може да се вярва, така че е необходимо да се разработят алтернативни морски експортни пътища за Черноморската инициатива за зърно. Има техническа възможност това да се осъществи, но е необходимо допълнително засилване на сигурността.

"Вече показахме, че работи. Вече показахме, че има страни, които проявяват интерес да ни помогнат да организираме тази лента на стабилна основа", добави Кулеба.

Той отбеляза, че има доверие между президента на Украйна Володимир Зеленски и турския лидер Реджеп Ердоган. В тази връзка Кулеба изрази убеденост, че след разговорите на Ердоган с Путин ще има контакти между украинския и турския президент за обсъждане на всички детайли.

Кулеба припомни, че наскоро турският външен министър Хакан Фидан посети Киев.

"Имахме много съдържателни разговори, преди той да отиде в Москва. Абсолютно разбираме общата логика на дискусията", подчерта министърът на външните работи. 

Припомняме, че Ердоган не успя да реанимира зърнената сделка.

Турция е готова да влезе в ролята на посредник по урегулиране на украинския конфликт, декларира той в края на продължилите повече от три часа преговори с руския президент Владимир Путин.

По мнението на Ердоган възможностите за преговори между Русия и Украйна зависят от позициите на Киев, и е "безусловно е необходимо Украйна да смекчи своята позицията", цитира думите на Ердоган държавната агенция ТАСС.

Преговорите обаче приключиха без обещание за подновяване на Зърнената сделка, каквато бе и предварително анонсираната основна тема. Макар и недиректно казано, но това следва от изявленията и на двамата президенти Владимир Путин и Ердоган.

Ние оставаме готови да разгледаме възможностите за реанимация на зърнената сделка само ако бъдат изпълнени всички договорености, които касаят руския агроекспорт, заяви Путин. Руският президент отново обвини Киев, че използва хуманитарните коридори за терористични атаки, в същото време, в което Русия е обезпечавала безопасността по зърнения коридор. По мнението му Западът е излъгал Русия по повод хуманитарния характер на зърнената сделка.

На фона на това Русия има намерение да продължи износа на продоволствия, като се напомня и че Русия е близко до завършване на преговорите с шест африкански страни по доставката на зърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай