Кремъл спасява Русия с 8 млрд. долара. Борят 6000 санкции

Повече от 100 финансови инициативи ще подкрепят руската икономика и гражданите

Кремъл спасява Русия с 8 млрд. долара. Борят 6000 санкции | StandartNews.com

Руското правителство е разработило план на стойност 8 млрд. долара за противодействие на последиците от международните санкции, наложени заради руската военна операция в Украйна, заяви премиерът Михаил Мишустин, цитиран от "Файненшъл таймс".

Очаква се кабинетът да одобри плана, съдържащ повече от 100 финансови инициативи за около 1 трлн. рубли за подкрепа на руската икономика и граждани, посочи той.

"Прилагането на целия набор от мерки трябва да осигури максимална гъвкавост на икономиката, да премахне вътрешните ограничения за бизнеса и да даде на предприемачите повече свобода“, каза Мишустин.

Програмата ще помогне на бизнеса "да съсредоточи усилията и ресурсите си върху преконфигурирането на производствените и логистичните връзки, да подпомогне гладкото функциониране на предприятията и да помогне за поддържане на заетостта чрез предотвратяване затварянето на производството, програми за преквалификация, разширяване на социалния договор, засилване на мобилността на трудовите ресурси“, добави той.

Коментарите идват, след като Великобритания, ЕС и САЩ наложиха във вторник нови санкции срещу руски бизнесмени.

До момента срещу Русия са наложени над 6000 санкции, от които 3646 са наложени след началото на специалната военна операция в Украйна.

Чрез досегашните западни санкции вече бяха замразени около 300 милиарда долара от 643 млрд. долара резерви в чуждестранна валута на Руската централна банка, ограничавайки способността на Москва да поддържа рублата и увеличавайки рисковете за първи държавен фалит от 1998 г. насам.

По-рано тази седмица министърът на финансите на Русия обвини западните страни, че се опитват да наложат "изкуствено неизпълнение (default)“ на държавния дълг на Москва, тъй като тя се готви да изплаща лихви по дълга си в чуждестранна валута в рубли.

Междувременно руското външно министерство съобщи малко по-рано във вторник, че Москва е наложила лични санкции срещу президента на САЩ Джо Байдън и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, както и срещу още 11 официални американски лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай